Історія України: цивілізаційний вимір : методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освітньо-професійних програм «Комп’ютерна фізика», «Прикладна фізика енергетичних систем», «Моделювання енергетичних систем та енергоефективність» [Електронний ресурс] - Боженко, Анастасія Олегівна; Домановська, Марина Євгенівна; Шкабура, Ярослав Іванович; Bozhenko, Anastasiia; Domanovska, Maryna; Shkabura, Yaroslav (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Навчальний курс «Історія України: цивілізаційний вимір» є міждисциплінарним гуманітарним компонентом у підготовці здобувачів вищої освіти освітньо-професійних програм «Комп’ютерна фізика», «Прикладна фізика енергетичних систем», «Моделювання енергетичних систем та енергоефективність». Його мета – сформувати у студентів науковий світогляд, критичне мислення, здатність аналізувати суспільно-політичні процеси, а також розуміння історичної ролі науки і техніки у цивілізаційному розвитку. Особливістю курсу є інтеграція історичного аналізу з професійною підготовкою, що дозволяє простежити взаємозв’язки між ключовими історичними подіями та розвитком фізики, енергетики, технологій, внесок українських учених у розвиток відповідних наукових галузей. Значна увага приділяється розвитку soft skills – умінню працювати з інформацією, аналізу джерел, комунікації, адаптивності до сучасних викликів. Актуальність курсу посилюється сучасними умовами війни та майбутнім відновленням України, що вимагає від майбутніх фахівців не лише технічних знань, а й здатності до критичного аналізу історичних процесів, стратегічного мислення та громадянської відповідальності. Методичні матеріали містять рекомендації щодо підготовки до семінарських занять та творчих проєктів, перелік рекомендованої літератури та джерел, а також критерії оцінювання семестрових і творчих завдань. Курс доповнює фахову підготовку студентів, сприяє їхньому всебічному розвитку та забезпечує необхідні компетентності для професійної діяльності в умовах динамічного ринку праці.

The educational course "History of Ukraine: Civilizational Dimension" is an interdisciplinary humanitarian component in the preparation of higher education applicants for the educational and professional programs "Computer Physics", "Applied Physics of Energy Systems", "Modeling of Energy Systems and Energy Efficiency". Its goal is to form in students a scientific worldview, critical thinking, the ability to analyze socio-political processes, as well as an understanding of the historical role of science and technology in civilizational development. A feature of the course is the integration of historical analysis with professional training, which allows you to trace the relationships between key historical events and the development of physics, energy, technologies, the contribution of Ukrainian scientists to the development of relevant scientific fields. Considerable attention is paid to the development of soft skills - the ability to work with information, analyze sources, communicate, and adapt to modern challenges. The relevance of the course is enhanced by the current conditions of war and the future restoration of Ukraine, which requires future specialists not only technical knowledge, but also the ability to critically analyze historical processes, strategic thinking and civic responsibility. Methodological materials contain recommendations for preparing for seminar classes and creative projects, a list of recommended literature and sources, as well as criteria for evaluating semester and creative tasks. The course complements the professional training of students, promotes their comprehensive development and provides the necessary competencies for professional activity in a dynamic labor market.
History of Ukraine: Civilizational Dimension : methodological recommendations for preparing for seminar classes for students of the first (bachelor's) level of higher education in the educational and professional programs «Computer Physics», «Applied Physics of Energy Systems», «Modeling of Energy Systems and Energy Efficiency» [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія України; методичні рекомендації; бакалаврський рівень; комп’ютерна фізика; прикладна фізика енергетичних систем; моделювання енергетичних систем та енергоефективність; history of Ukraine; methodological recommendations; bachelor's level; computer physics; applied physics of energy systems; modeling of energy systems and energy efficiency