Інтервенція держав Антанти на півночі радянської Росії у 1918–1919 рр. - Жмакін, Олексій Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Об’єктом дослідження є Громадянська війна в Росії у 1918-1920 рр.. Предметом є іноземна інтервенція на півночі Росії у 1918-1919 рр., її причини та цілі, вплив на перебіг та результат Громадянської війни, її роль та місце у загальному контексті політичних процесів та військових дій цього періоду. Мета роботи: дослідити протистояння антибільшовицьких сил та радянської влади на півночі Росії в контексті впливу інтервенції на загальний хід подій та результат громадянської війни.

The object of research is the civil war in Russia in 1918-1920. The subject of research is foreign intervention in the North of Russia in 1918 1919, its causes and goals, influence on the course and outcome of the Civil War, its role and place in the general context of political processes and military actions of this period. Purpose: to study the confrontation between anti-Bolshevik forces and Soviet power in the North of Russia in the context of the influence of the intervention on the general course of events and the result of the civil war.
Керівник: Волосник Юрій Петрович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Російська імперія; Перша світова війна; Лютнева революція; Жовтнева революція; Російська Північ напередодні і після революції; Північний фронт; Антанта; інтервенція; Громадянська війна