Розробка завдань для позакласної роботи з теми "Паралельний перенос і ковзна симетрія" - Єланський, Василь Олександрович; Yelanskyi, Vasyl (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі розглянуто методику формування завдань для проведення позакласної роботи з геометрії на тему «Паралельний перенос і ковзна симетрія». Проаналізовано особливості застосування геометричних перетворень у шкільному курсі математики, охарактеризовано педагогічні умови організації позакласної роботи з геометрії, запропоновано класифікацію та добірку тематичних завдань різних рівнів складності. Запропоновані методичні рекомендації та теоретичні відомості з відповідних тем у першому розділі. Наведені та детально розібрані за конкретною схемою тематичні завдання у другому розділі.

This thesis explores the methodology of designing tasks for conducting extracurricular activities in geometry on the topic of "Translation and Glide Reflection." The work analyzes the peculiarities of applying geometric transformations in the school mathematics curriculum, outlines the pedagogical conditions for organizing extracurricular geometry activities, and presents a classification and selection of thematic tasks of various levels of complexity. Methodological recommendations and theoretical background on the relevant topics are provided in the first chapter. The second chapter presents thematic tasks, analyzed in detail according to a specific scheme.
Development of Tasks for Extracurricular Activities on the Topic "Translation and Glide Reflection"
Науковий керівник : Лисиця Віктор Тимофійович, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри вищої математики та інформатики
Keywords: MATHEMATICS; позакласна робота; паралельний перенос; осьова симетрія; ковзна симетрія; геометричні перетворення; задачі на побудову; онлайн-платформа Geogebra; extracurricular activity; translation; axial symmetry; glide reflection; geometric transformations; construction problems; online platform GeoGebra