Синтез електромеханічної системи частотного керування швидкістю асинхронного двигуна із перетворювачем частоти - Зозуля, Денис Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
На основі аналізу науково-технічної та патентної літератури щододосліджень у сфері електромеханічних систем було визначено, що одним ізперспективних напрямків удосконалення є підвищення їх енергетичноїефективності та експлуатаційної надійності під час запуску тягового механізму.Для більш чіткого опису характеру руху використовувалася 4-х масовасхема механічної частини установки, математична модель якої дозволяє доситьточно змоделювати рух електромеханічної системи під час пускових режимів.Модель електромеханічної системи, розроблена з використанням пакету програм "Matlab", дозволяє досліджувати пускові режими як у відкритих, так і в закритихсистемах автоматичного управління при різних значеннях технологічнихпараметрів механізму.Отримані результати рекомендують застосування закритих системуправління з оптимальним регулятором напруги, а також використанняступінчатого пуску.

Based on the analysis of scientific, technical and patent literature on researchin the field of electromechanical systems, it was determined that one of the promisingareas of improvement is to increase their energy efficiency and operational reliabilityduring the start-up of the traction mechanism.For a clearer description of the nature of the movement, a 4-mass scheme ofthe mechanical part of the installation was used, the mathematical model of whichallows for fairly accurate modeling of the movement of the electromechanical systemduring start-up modes. The model of the electromechanical system, developed usingthe "Matlab" program package, allows for the study of start-up modes in both open andclosed automatic control systems at different values of the technological parameters ofthe mechanism.The results obtained recommend the use of closed control systems with anoptimal voltage regulator, as well as the use of step start-up.
Synthesis of an electromechanical system for frequency control of the speed of an asynchronous motor with a frequency converter
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electrical engineering; електромеханічна система; electromechanical system; асинхронний електропривод; asynchronous electric drive; перетворювач частоти; frequency converter; синтез; synthesis