Становище безпритульних дітей та дітей-сиріт в Україні під час Другої світової війни - Войтенко, Дар’я Анатоліївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дана дипломна робота присвячена дослідженню становища дітей та підлітків-сиріт, безпритульних українських територій в роки Другої світової війни. В процесі вивчення встановлено, що події 1939-1945 рр. мали серйозний вплив не тільки на доросле населення, а й на неповнолітніх. Дітям доводилось виконувати важку роботу супротиву, як і дорослі, доводилось також долучатись до волонтерського та донорського рухів. Проте, обездолені діти в ті роки мали ще більше проблем, аніж діти війни, що мали батьків. Такими проблемами були, насамперед, проблема смертності та каліцтва, проблема освіти і виховання, здоров’я та гігієни, психічного здоров’я та адаптації до війни, проблема соціалізації, бідності та голоду, проблема схильності до правопорушень. Вирішенням питань влаштування і виховання дітей, які залишилися без батьків, займалися місцеві ради та всесоюзні відомства. Значну роль у пошуку, ідентифікації та подальших заходах з безпритульними та сиротами відігравала радянська міліція та дитячі кімнати, які були частиною цієї міліції. Проблема висвітлення дитинства у тяжкі часи Другої світової війни є однією із найболючіших тем суспільної пам’яті. Література, образотворче мистецтво, музика і фотографія, як і будь-які інші види мистецтва є своєрідним віддзеркаленням суспільних переживань, тож увагу чисельних митців не оминула тематика життя дітей у воєнні часи.

This thesis is dedicated to the study of the situation of orphans and homeless children and adolescents in Ukrainian territories during the years of World War II. The study established that the events of 1939-1945 had a significant impact not only on the adult population but also on minors. Children had to perform heavy resistance work, just like adults, and were also involved in volunteer and donor movements. However, destitute children during those years faced even more problems than war children who had parents. These problems included, primarily, issues of mortality and mutilation, education and upbringing, health and hygiene, mental health and adaptation to war, socialization, poverty and hunger, and a tendency toward delinquency. The resolution of issues regarding the placement and upbringing of children who had lost their parents was handled by local councils and all-Union departments. The Soviet militia and children’s rooms, which were part of this militia, played a significant role in the search, identification, and subsequent measures concerning the homeless and orphans. The issue of highlighting childhood during the difficult times of World War II is one of the most painful topics in public memory. Literature, visual arts, music, and photography, like any other forms of art, reflect public experiences, so the theme of children's lives during wartime did not escape the attention of numerous artists.
Керівник: Посохова Людмила Юріївна, доктор історичних наук, професор кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Друга світова війна; Україна; безпритульні діти; діти-сироти; World War II; Ukraine; homeless children; orphans