Особливості та перспективи розвитку зовнішньоекономічного співробітництва України та Польщі - Шарий, Богдан Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У сучасних умовах глобалізації та зростання взаємозалежності національних економік особливого значення набуває розвиток зовнішньоекономічних відносин держав. Україна, як європейська країна з вигідним геополітичним положенням, має значний потенціал для зміцнення економічного співробітництва з державами Європейського Союзу. Серед них важливе місце посідає Польща - стратегічний сусід і партнер України, з яким її пов’язують не лише спільні кордони, але й історичні, культурні та економічні зв’язки. Останні роки свідчать про зростання ролі Польщі у зовнішньоекономічній політиці України. Польща є одним із найбільших торговельних партнерів України серед країн ЄС, входить до трійки провідних імпортерів українських товарів та експортерів продукції на український ринок. Водночас актуальність дослідження стратегічних напрямів співробітництва зумовлена не лише позитивною динамікою торгівлі, а й необхідністю врахування нових викликів: трансформації європейського ринку, інтеграційних процесів, енергетичної безпеки, воєнної агресії Росії проти України та потреби у післявоєнному відновленні економіки. У цьому контексті поглиблення співробітництва з Польщею набуває ключового значення для сталого розвитку України та зміцнення її позицій на європейському та світовому ринках.
Керівник роботи: Майборода Ольга Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; зовнішньоекономічне співробітництво; foreign economic cooperation; Польща; Poland; Україна; Ukraine; національна економіка; national economy; економічні відносини; economic relations; економічний розвиток; economic development