Стратегії та чинники англо-українського перекладу мовної гри в науково-популярному дискурсі - Пєшкова, Ольга Геннадіївна; Pieshkova, O.H. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Карзіна, 2024)
Дисертація присвячена визначенню та аналізу чинників та сформованих на їхній основі стратегій англо-українського перекладу різновидів мовної гри в науково-популярному дискурсі. В дослідженні висунуто гіпотезу, що засоби мовної гри виконують в науково-популярному дискурсі низу функцій, сукупна дія яких зумовлює їхній статус перекладацької домінанти, відтворення якої в міжмовному трансфері здійснюється під впливом низки чинників мовного, культурного та особистісного характеру, які, у свою чергу, зумовлюють вибір перекладацької стратегії.
Strategies and factors of English-Ukrainian translation of language game in popular science discourse
The thesis deals with identifying and analyzing the factors and formed on their basis strategies of English-Ukrainian translation of different types of language game in popular science discourse. The study puts forward a hypothesis that the means of language game perform a number of functions in popular science discourse, the combined effect of which determines their status as a translation dominant, the reproduction of which in interlingual transfer is influenced by a number of linguistic, cultural and personal factors, which, in turn, determine the choice of translation strategies.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; діяльнісний підхід; дихотомія; каламбур; мовна гра; мультимодальність; оказіональний квазітермін; науково-популярний дискурс; перекладацькі труднощі; поліпарадигмальність; прецедентний феномен; ретроспективний експеримент; спосіб перекладу; стратегія перекладу; чинник перекладу; функція; activity-based approach; dichotomy; function; language game; multimodality; nonce quasi-term; popular science discourse; polyparadigmatism; precedent phenomenon; pun; retrospective experiment; translation difficulties/problems; translation factor; translation method; translation strategy