Розвиток фінтеху в Україні - Маляр, Юлія Вікторівна; Malіar, Y. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню розвитку фінансових технологій (фінтеху) в Україні в контексті глобальних тенденцій та національних особливостей. У роботі висвітлено еволюцію фінтеху, ключові технології, що формують галузь, та глобальні тенденції, які впливають на розвиток фінансових послуг. Здійснено порівняльний аналіз розвитку фінтех- індустрії України та провідних фінтех-ринків світу, що дозволило виявити конкурентні переваги, а також бар’єри та виклики для України. Проаналізовано сучасний стан фінтех-індустрії в Україні, особливості нормативно-правового регулювання, а також визначено основні проблеми та бар’єри, що стримують розвиток галузі. Проведено SWOT-аналіз, що дозволив визначити сильні та слабкі сторони фінтех-ринку України, а також окреслити можливості для залучення інвестицій. У роботі сформульовано стратегічні рекомендації для вдосконалення нормативно-правового середовища, стимулювання інновацій і впровадження глобальних трендів.

This master’s thesis is dedicated to the study of the development of financial technologies (FinTech) in Ukraine in the context of global trends and national specificities. The thesis highlights the evolution of FinTech, key technologies shaping the industry, and global trends influencing the development of financial services. A comparative analysis of the FinTech industry’s development in Ukraine and leading global FinTech markets has been conducted, revealing competitive advantages as well as barriers and challenges for Ukraine. The current state of Ukraine’s FinTech industry, regulatory framework specifics, and the main problems and barriers hindering the sector’s development have been analyzed. A SWOT analysis has been carried out, identifying the strengths and weaknesses of Ukraine’s FinTech market, as well as outlining opportunities for attracting investments. The thesis provides strategic recommendations for improving the regulatory environment, fostering innovation, and integrating global trends into the development of the industry
Development of FinTech in Ukraine
Науковий керівник: Глущенко Ольга Вікторівна, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; фінтех; фінансові технології; штучний інтелект; блокчейн; цифрові платформи; мобільний банкінг; інновації; фінансова інклюзія; кібербезпека; фінансові стартапи; FinTech; financial technologies; artificial intelligence; blockchain; digital platforms; mobile banking; innovations; financial inclusion; cybersecurity; financial startups