Історія журналістики як національно-історичне завдання - Михайлин, І.Л. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Українська преса в Україні та світі ХІХ–ХХ ст. : Іст.-бібліограф. дослідж. — Львів, 2009. — Т. 2 : 1891–1905 рр. / НАН України. Львівська наукова бібліотека ім. В. Стефаника. Відділення «Науково-дослідний центр періодики»; уклад.: М. В. Галушко, М. М. Романюк (кер. проекту), Л. В. Сніцарчук. — 480 с. Читацька аудиторія цієї праці не тільки (а можливо, і не стільки) журналісти, але й історики, філологи, філософи, культурологи, соціологи та інші особи широкої галузі гуманітарного знання. Безумовно, це видання буде працювати на українську націю, формування її повноцінного уявлення про саму себе не одне наступне століття. Перший том хронологічно охопив 1812–1890-й роки; у ньому описано 176 періодичних видань. Другий том охопив 1891–1905-й роки; у ньому описано 150 видань. Автори пропонують наскрізну пагінацію статей про часописи, відтак тут, у другому томі, відлік розпочато з 177-го числа і закінчено 326-м.
Михайлин Ігор Леонідович — доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: рецензія; історія журналістики; українська преса