Еволюція когнітивних метафор ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ в англомовному дискурсі - Шевченко, Ірина Семенівна; Олійник, Наталя Анатоліївна (My University, 2018)
У статті реконструйовано діапазон концептуальних метафор лінгвокультурного концепту ЕКОНОМІЧНА КРИЗА, вербалізованого лексичними засобами англійської мови, та виявлено їх історичне варіювання у дискурсі XХ – XXI століть. Історично інваріантний набір корелятів, мапованих на референт ЕКОНОМІЧНА КРИЗА, базується переважно на образ-схемах РУХ, КОНТЕЙНЕР, ЕКЗИСТЕНЦІЯ (ПРОЦЕС), ФІЗИЧНИЙ ОБ’ЄКТ та їх субординатних доменах, на тлі яких активуються відповідні фрейми. Історичне варіювання концептуальних метафор полягає у зміні набору та частотності корелятів, що формують метафори.
Keywords: діапазон; історичне варіювання; когнітивна метафора; концепт ЕКОНОМІЧНА КРИЗА; лінгвокультурний концепт