Артхаусний кінематограф як соціокультурний феномен : дисертація - Коновалов, О.Є. (Харків, 2018)
Дисертаційна робота присвячена вивченню артхаусного кінематографу як соціокультурного феномену. Актуальність обраної теми обумовлена, з одного боку, необхідністю подолання кризи в сучасному соціогуманітарному дискурсі кінодосліджень, пов’язаної з нехтуванням можливістю аналізу артхаусного кіно як соціокультурного феномену, що призводить до розуміння кіно виключно як мистецької категорії, з іншого – існуванням запиту на дослідження артхаусного кіно одночасно як чинника формування та інструменту відображення ціннісно-нормативних установок сучасного українського суспільства, що знаходиться на етапі розвитку та трансформації. Відзначено доцільність проведення комплексного емпіричного дослідження, спрямованого на визначення цінніснонормативного змісту основного потоку артхаусних фільмів в українському кінопрокаті, а також глядацької аудиторії, яка є споживачем такого кінематографічного продукту.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; дисертація; кинематограф; артхаусный кинематограф; социология кинематографа; социокультурный подход; структурно-функциональный подход; социальный институт; социальный портрет; зрительская аудитория