Поширення магдебурзького права коронних землях Речі Посполитої: еволюція та особливості функціонування - Таліашвілі, Андрій Ігорович; Taliashvili, Andriy (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена дослідженню процесів еволюції, поширення та особливостей функціонування магдебурзького права на коронних землях Речі Посполитої у XIV–XVII ст. Проаналізовано передумови надання локаційних привілеїв українським містам, зокрема Львову, Кам'янцю, Києву. Висвітлено специфіку адаптації норм німецького права до місцевих звичаєвих традицій. Охарактеризовано структуру та компетенцію органів міського самоврядування — магістрату, ради та лави, а також соціально-економічні наслідки запровадження магдебургії. Окрему увагу приділено сучасному переосмисленню традицій самоврядування в контексті європейської ідентичності України та протистояння російській тоталітарній моделі під час війни.

The bachelor's thesis is devoted to the study of the spreading processes, evolution, and functioning peculiarities of Magdeburg Law in the Crown lands of the Polish-Lithuanian Commonwealth during the 14th–17th centuries. The prerequisites for granting location privileges to Ukrainian cities, particularly Lviv, Kamianets, and Kyiv, are analyzed. The specifics of adapting German law norms to local customary traditions are highlighted. The structure and competence of municipal self-government bodies (magistrate, council, bench) as well as the socio-economic consequences of the introduction of Magdeburg Law are characterized. Special attention is paid to the modern rethinking of self-government traditions in the context of Ukraine's European identity and opposition to the Russian totalitarian model during the war.
The spread of Magdeburg law in the crown lands of the Polish-Lithuanian Commonwealth: evolution and features of functioning
Науковий керівник: Кашаба Ольга Юріївна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; магдебурзьке право; Річ Посполита; коронні міста; магістрат; війтівство; самоврядування; міщани; цехи; magdeburg law; Polish-Lithuanian Commonwealth; magistrate; crown cities; vogt office; self-government; burghers; guilds