Створення жіночих гімназій в Україні (XIX–початок XX ст.) - Калінська, Антоніна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У цьому дослідженні аналізується поява та розвиток жіночних гімназій у період історії, коли жінкам було обмежено доступ до вищої освіти. Дослідження докладно розглядає фактори, що вплинули на зміну підходів до жіночної освіти, включаючи соціальні, політичні та економічні чинники. Особлива увага приділяється ролі провідних жіночих особистостей у просуванні жіночної освіти та її впливу на суспільство того часу. Дослідження також відображає важливість жіночних гімназій як центрів, де формувалася нова жіноча ідентичність і підтримувалася боротьба за рівність.

This study analyzes the emergence and development of women's gymnasiums during a period of history when women's access to higher education was restricted. The study examines in detail the factors that have influenced changing approaches to female education, including social, political and economic factors. Special attention is paid to the role of leading female personalities in the promotion of female education and its influence on the society of that time. The study also reflects the importance of female gymnasiums as centers where a new female identity was formed and the struggle for equality was sustained.
Creation of female gymnasiums in the 19th and early 20th centuries
Керівник: Майстренко Владислав Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; жіночій рух; жіноча гімназія; освіта жінок; women's movement; women's gymnasiums; women's education