Цифрова трансформація глобальної економіки - Шевцова, Аліна Валеріївна; Shevtsova, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Робота присвячена поглибленню теоретико-методичних засад дослідження розвитку цифрової трансформації глобальної економіки та розробці на цій основі практичних рекомендацій, спрямованих на розвиток цифрової економіки в Україні. У дисертації розроблено та апробовано індексний підхід до вимірювання цифрової трансформації глобальної економіки з виділенням двох субіндексів (потенціалу та результатів), що забезпечує міжкраїнові порівняння умов і фактичних здобутків цифровізації. Здійснено ранжування країн за інтегральним індексом, проаналізовано різноспрямованість структурних зрушень у секторальному розрізі (промисловість/послуги/фінанси) та в інституційній площині (стандарти, е-урядування, кібербезпека). Комплексно проаналізовано процеси формування в Україні набору детермінант цифрового розвитку, обґрунтовано роль цифрових інновацій в оптимізації міжнародної спеціалізації (зокрема, через експорт ІКТ-послуг та е-комерцію МСП) і запропоновано поетапну дорожню карту гармонізації зі світовими стандартами.

The work is devoted to deepening the theoretical and methodological foundations of research into the development of the digital transformation of the global economy and developing, on this basis, practical recommendations aimed at the development of the digital economy in Ukraine. The dissertation develops and tests an index approach to measuring the digital transformation of the global economy with the allocation of two sub-indices (potential and results), which provides cross-country comparisons of the conditions and actual achievements of digitalization. The countries were ranked according to the integral index, the multidirectionality of structural shifts in the sectoral (industry/services/finance) and institutional (standards, e-governance, cybersecurity) were analyzed. The processes of forming a set of digital development determinants in Ukraine were comprehensively analyzed, the role of digital innovations in optimizing international specialization was substantiated (in particular, through the export of ICT services and e-commerce of SMEs) and a phased roadmap for harmonization with global standards was proposed.
Digital transformation of the global economy
Науковий керівник: Довгаль Олена Андріївна, доктор економічних наук, академік Академії наук вищої школи України, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу» Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; глобальна економіка; цифрова трансформація; цифровізація; діджиталізація; цифрова економіка; індекс цифрової трансформації глобальної економіки; цифрові технології; інформаційно-комунікаційні технології; цифрові платформи; моделі цифровізації; цифрова інфраструктура; цифровий розвиток; інноваційний розвиток; інституційні зміни; євроінтеграція України; global economy; digital transformation; digitalization; digitalization; digital economy; digital transformation index of the global economy; digital technologies; information and communication technologies; digital platforms; digitalization models; digital infrastructure; digital development; innovative development; institutional changes; European integration of Ukraine