Наукові записки кафедри педагогіки. Вип. 27 - (:unkn) unknown (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
До збірника включено статті, які об’єднує тема виховання як засобу досягнення гармонії і злагоди особистості з довкіллям. Дослідження спираються на культурологічну ідею, що означає розкриття закономірностей освіти через аналіз впливу різних видів культури, мистецтва, мови на вдосконалення морально-духовного розвитку особистості, зміцнення здоров’я та забезпечення активного довголіття через постійний пошук умов злагоди, гармонії шляхом співробітництва й партнерства. Соціальна ідея та особистісна культура розглядаються з погляду підготовки вихованця до адекватного вибору поведінки та успішної роботи та навчання.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; студентське самоврядування; університети України XIX – поч. XX ст.; педагогічний вплив; управлінські уміння студентів; педагогічна практика; технологічний факультет; педагогічна система; Луцій Анней Сенека (4 до н. е. — 65); виховання; самовиховання; самостійна робота студентів; словникова робота в дошкільному навчальному закладі; професійний імідж студентів мистецьких спеціальностей; лекції; виховний процес; недовільне запам’ятовування при навчанні мов; мовленнева культура; соціально-педагогічна проблема; харчові продукти; інженери-технологи; елементарна освіта у Великій Британії (1808-1833 рр.); педагогічна освіта як універсальна; гумор; взаємовідносини «викладач – студент»; практична робота; обдаровані учні; самоосвітня діяльність; евристичне тестове завдання; самостійна пізнавально-творча діяльність студентів; вітчизняна педагогіка другої половини XIX ст.; переклад англійських текстів на українську мову; соціальність дітей з особливими потребами; інклюзивна школа; творче навчання; факультет іноземних мов; учителі правознавства; соціальна вулична робота; соціальні педагоги; здоровий спосіб життя підлітків; фаховий освітній простір; професійне становлення особисті студента