Зв'язок емоційного інтелекту й рис особистості з соціально-психологічною адаптацією в дівчат юнацького віку - Світлична, Олександра Олександрівна; Svitlychna, O. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
За результатами дослідження соціально-психологічної адаптації ми можемо казати про те, що переважна більшість аспектів адаптації і в групі пізнього і в групі раннього юнацького віку є в межах норми або вище норми. Відмінність існує за аспектом внутрішній контроль: в групі пізнього юнацького віку він є на рівні вище норми, тоді як в групі раннього юнацького віку в межах норми. Основні результати дослідження свідчать про те, що існує зв'язок між емоційним інтелектом й рисами особистості з соціально-психологічною адаптацією. Чим більше розвинений емоційний інтелект, тим кращою є соціально-психологічна адаптація у дівчат юнацького віку. Для дівчат пізнього юнацького віку характерним є зв'язок більшості аспектів адаптації з управлінням своїми емоціями, тоді як у дівчат раннього юнацького віку аспекти адаптації та емоційного інтелекту значно ширше пов'язані. Щодо значущих кореляцій між рисами особистості та показниками соціально- психологічної адаптації, які є характерними для дівчат юнацького віку загалом можна виділити зв'язок багатьох аспектів адаптації з відкритістю новому досвіду та сумлінністю. Специфічними кореляціями, котрі характерні лише для пізнього юнацького віку є зв'язок есканізму з нейротизмом. А в групі раннього юнацького віку специфічними є зв'язки між прийняттям інших та екстраверсією й між домінуванням та доброзичливістю.

Based on the results of the socio-psychological adaptation assessment, we can state that the majority of adaptation aspects in both the late and early adolescence groups fall within or above the normative range. The key difference is observed in the “internal control” aspect: in the late adolescence group, it is above the norm, whereas in the early adolescence group it remains within the normative range. The main findings of the study indicate that there is a connection between emotional intelligence and personality traits with socio-psychological adaptation. The more developed the emotional intelligence, the better the socio-psychological adaptation in adolescent girls. Among girls in late adolescence, the majority of adaptation aspects are associated with the ability to manage their own emotions, while in girls of early adolescence, the connection between adaptation and emotional intelligence appears to be broader. As for significant correlations between personality traits and socio-psychological adaptation in adolescent girls overall, many aspects of adaptation are related to openness to new experiences and conscientiousness. Specific correlations identified only in the late adolescence group include the connection between escapism and neuroticism. In the early adolescence group, specific associations were found between acceptance of others and extraversion, as well as between dominance and agreeableness. We can also conclude that the relationship between personality traits and adaptation is relatively similar across all adolescents, while the relationship between emotional intelligence and adaptation is stronger in girls of early adolescence.
The Relationship Between Emotional Intelligence and Personality Traits and Socio-Psychological Adaptation in Adolescent Girls
Керівник роботи: Гімаєва Юлія Азгатівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційний інтелект; риси особистості; соціально-психологічна адаптація; дівчата юнацького віку; emotional intelligence; personality traits; socio-psychological adaptation; relationship; adolescent girls