Методи багатомірного аналізу в психології : методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни для здобувачів заочної форми здобуття освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти [Електронний ресурс] - Севост’янов, Павло Олександрович; Sevostianov, Pavlo Oleksandrovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Методи багатомірного аналізу в психології» розроблено для здобувачів заочної форми здобуття освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти. Матеріали спрямовані на формування практичних навичок статистичної обробки та інтерпретації емпіричних даних у психологічних дослідженнях із використанням сучасних методів багатомірного аналізу. У рекомендаціях представлено систему самостійних завдань, що охоплюють перевірку нормальності розподілу, аналіз частотних розподілів, порівняльний аналіз, кореляційний, дисперсійний, кластерний, факторний та регресійний аналіз. Завдання передбачають роботу з реальними масивами даних у програмах статистичної обробки (JASP, SPSS, Statistica, Jamovi та ін.), розвиток умінь обирати адекватні статистичні критерії, здійснювати інтерпретацію результатів та формулювати обґрунтовані висновки. Методичні рекомендації можуть бути використані здобувачами вищої освіти під час опанування дисципліни, виконання дослідницьких завдань та підготовки кваліфікаційних робіт.

The methodological guidelines for independent work in the discipline “Methods of Multivariate Analysis in Psychology” are designed for part-time students pursuing the second (master’s) level of higher education. The materials are aimed at developing practical skills in statistical data processing and interpretation of empirical results in psychological research using modern methods of multivariate analysis. The guidelines include a system of independent tasks covering normality testing, frequency distribution analysis, comparative analysis, correlation, analysis of variance, cluster analysis, factor analysis, and regression analysis. The assignments involve working with real datasets in statistical software packages (JASP, SPSS, Statistica, Jamovi, etc.), developing the ability to select appropriate statistical methods, interpret obtained results, and formulate substantiated conclusions. The methodological guidelines may be used by higher education students while studying the discipline, conducting research tasks, and preparing qualification papers.
Methods of multidimensional analysis in psychology : methodological recommendations for independent work in the discipline for students of the correspondence form of obtaining education of the second (master's) level of higher education [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; статистика для психологів; багатомірні вимірювання; дисперсійний аналіз; факторний аналіз; кластерний аналіз; регресійний аналіз; кореляційний аналіз; порівняльний аналіз; statistics for psychologists; multivariate measurements; analysis of variance; factor analysis; cluster analysis; regression analysis; correlation analysis; comparative analysis