Управління якістю продукції в міжнародній торгівлі - Устинова, Анастасія Олександрівна; Ustinova, Anastasiia Oleksandrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана кваліфікаційна робота спрямована на вивчення теоретичних засад та розробку практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління якістю продукції в контексті міжнародної торгівлі. У першому розділі представлені теоретичні основи поняття якості продукції в міжнародній торгівлі, розглянуто міжнародні стандарти та нормативно-правове регулювання, а також проаналізовано вплив цих факторів на конкурентоспроможність продукції. У другому розділі проведено дослідження сучасних підходів та інструментів управління якістю продукції, що застосовуються в міжнародній торгівлі, проаналізовано їхню ефективність та визначено ключові виклики для українських підприємств. Запропоновано ряд практичних рекомендацій щодо впровадження сучасних систем управління якістю, покращення системи сертифікації та стандартизації продукції для підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів на міжнародних ринках.

This qualification paper is aimed at studying the theoretical foundations and developing practical recommendations for improving product quality management in the context of international trade. The first chapter presents the theoretical foundations of the concept of product quality in international trade, examines international standards and regulatory frameworks, and analyzes the impact of these factors on product competitiveness. The second chapter investigates modern approaches and tools for product quality management applied in international trade, analyzes their effectiveness, and identifies key challenges for Ukrainian enterprises. A series of practical recommendations is also proposed for the implementation of modern quality management systems, improvement of product certification and standardization systems to enhance the competitiveness of domestic goods in international markets.
Product quality management in international trade
Керівник: Рожко Віктор Іванович, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; управління якістю; міжнародна торгівля; стандартизація; сертифікація; конкурентоспроможність; quality management; international trade; standardization; certification; competitiveness