Особливості розвитку особистісних якостей майбутніх фахівців у сфері психології - Яковенко, Катерина Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: дослідити особливості розвитку особистісних якостей у майбутніх фахівців психології на основі емпіричного аналізу. Завдання дослідження: визначити основні особистісні якості, які є важливими для професійної діяльності психолога; охарактеризувати фактори, що впливають на розвиток особистісних якостей студентів-психологів; дослідити рівень розвитку особистісних якостей у студентів на різних етапах навчання; оцінити вплив навчальних програм і тренінгових методик на розвиток особистісних якостей майбутніх психологів. Об’єкт дослідження: процес розвитку особистісних якостей у студентів психологічних спеціальностей. Предмет дослідження: рівень розвитку таких особистісних якостей, як емоційна стабільність, комунікативність, самоусвідомлення та здатність до саморегуляції у майбутніх психологів. Практичне значення дослідження: результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення програм професійної підготовки майбутніх психологів, спрямованих на розвиток особистісних якостей, необхідних для ефективної професійної діяльності.

The purpose of the thesis is to study the peculiarities of the development of personal qualities in future psychology specialists based on empirical analysis. To achieve this goal, the following tasks have been set: to identify the main personal qualities that are important for the professional activity of a psychologist; to describe the factors that influence the development of personal qualities in psychology students; to investigate the level of development of personal qualities in students at different stages of education; to evaluate the impact of training programs and training methods on the development of personal qualities in future psychologists. The object of the study is the process of development of personal qualities in students of psychology faculties. The subject of the study is the level of development of such personal qualities as emotional stability, communication skills, self-awareness, and self-regulation. The practical significance of the study: the results of the study can be used to develop training programs for future psychologists, focusing on the development of personal qualities necessary for successful professional activity.
Керівник: Кучеренко Сергій Михайлович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; особистісні якості психолога; розвиток якостей психолога; студенти; personal qualities of a psychologist; development of psychologist's qualities; students