Гендерні відмінності у професійному вигоранні серед фахівців IT - Крицина, С. Ю. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню гендерних відмінностей у проявах професійного вигорання серед працівників ІТ-сфери, а також вивченню зв’язку між рівнем компонентів професійного вигорання, задоволеністю працею та професійною самореалізацією. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу та загальних висновків, містить 9таблиць,3рисункаі список використаних джерел із 40 найменувань. Перший розділ роботи присвячений теоретичному дослідженню феномена професійного вигорання, його складових, чинників виникнення та гендерних особливостей. Другий розділ містить опис вибірки, що складається з 60 респондентів (30 чоловіків і 30 жінок, які працюють у сфері ІТ на технічних посадах), та опис діагностичних методик. У третьому розділі представлено результати емпіричного дослідження, порівняльний та кореляційний аналіз отриманих даних, а також сформульовані практичні рекомендації щодо профілактики вигорання в ІТ-сфері.

The qualification thesis is devoted to the study of gender differences in the manifestations of professional burnout among IT specialists, as well as to the analysis of the relationship between the components of burnout, job satisfaction, and professionalself-realization. The thesis consists ofanintroduction, threechapters, conclusionsforeach chapter, and general conclusions. It includes 9 tables, 3 figures, and a list of 40 references. The first chapter presents a theoretical analysis of the phenomenon of professional burnout, itscomponents, causes, andgender-specificfeatures.The second chapter provides a description of the research sample, which includes 60 respondents (30 men and 30 women working in technical positions in the IT field), as well as a description of the diagnostic methods used. The third chapter presents the results of the empirical study, including comparative and correlation analyses of the obtained data, and formulates practical recommendations for the prevention of burnout in the IT sector.
Керівник роботи: Павленко Валентина Миколаївна, кандидат психологічних наук, професор кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; професійне вигорання; емоційне виснаження; деперсоналізація; редукція особистих досягнень; задоволеність роботою; професійна самореалізація; гендерні відмінності; professional burnout; emotional exhaustion; depersonalization; reduction of personal accomplishments; job satisfaction; professional self-realization; gender differences