Любов Миколаївна Горєлова – видатний вчений-ботанік Харківщини: наукове надбання та гербарій - Альохін, Олександр Олексійович; Друльова, Ірина Володимирівна; Гамуля, Юрій Гарійович (Львів : Львівський національний університет імені Івана Франка, 2018)
Стаття присвячена науковому надбанню та іменному гербарію видатного бо- таніка-флориста Харківського університету Л.М. Горєлової (1945-2008). Л.М. Горєло- ва зробила вагомий внесок у дослідження флори та рослинності Харківської області наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Їй належить провідна роль у вивченні флори та рослинності долини р. Сіверський Донець, розробці стратегії охорони рідкісних ви- дів рослин і рослинного покриву Харківського регіону загалом. Любов Миколаївна є автором і співавтором численних наукових статей і монографій, серед яких «Рос- линний покрив Харківщини: нарис рослинності, питання охорони, анотований список судинних рослин» [6]. Монографія включає анотований список 1257 видів судинних рослин, наявність яких на території області було достовірно підтверджено на початок 2002 р. Зібраний Л.М. Горєловою гербарій судинних рослин зберігається в Ботаніч- ному саду Харківського національного університету (CWB) та налічує 1437 гербар- них аркушів. До складу гербарію входять 642 види вищих судинних рослин, з 297 родів. Основний гербарій зберігається в Ботанічному саду (CWB) та включає 1437 гербарних аркушів, ще майже 200 гербарних зразків, переважно рідкісних видів фло- ри, зберігаються у фондах гербарію кафедри ботаніки та екології рослин (CWU). До складу основного гербарію входять 642 види вищих судинних рослин із 297 родів. Найбільшим різноманіттям представлені родини Poaceae – 86 видів, Asteraceae – 80, Cyperaceae – 54, Brassicaceae – 41, Rosaceae – 36, Caryophyllaceae – 35, Fabaceae – 34, Ranunculaceae – 31, Scrophulariaceae – 23, Liliaceae – 19, Rubiaceae –18, Apiaceae – 16, Boraginaceae –11, Orchidaceae – 11 та Campanulaceae – 10 видів. Рідкісні для регіону та червонокнижні види рослин представлені в гербарії значним різноманіттям. Серед них: Bellevalia sarmatica (Georgi) Woronow, Calla palustris L., Crocus reticulatus Stev. ex Adams, Comarum palustre L., Daphne sophia Kalen., Fritillaria meleagroides Patrin ex Schult. et Schult., F. ruthenica Wikstr., Gladiolus imbricatus L., Iris halophyla Pall., I. hungarica Waldst. et Kit., I. pumila L., Paeonia tenuifolia L., Paris quadrifolia L., Rubus caesius L., Tulipa ophyophylla Klok. et Zoz, Veratrum nigrum L.
Keywords: Любов Миколаївна Горєлова (1945-2008); флора; ботаніка; гербарій CWB; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна