Катаризм Окситанії та його вплив на політику Римо-католицької церкви - Бузіашвілі, Георгій Гочайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Тема дипломної роботи пов'язана з визначенням чинників радикалізації політики Римської церкви та інституту папства в умовах боротьби з єрессю катаризму. Схарактеризовано виникнення єресі в Окситанії. Проаналізовано основні релігійні засади катаризма як самостійної релігійної течії. Розглянуто головні заходи папського престолу стосовно єресі – Альбігойський хрестовий похід (1209–1229 рр.) і діяльність інквізиції. На основі аналізу протоколів інквізиції, хронік, літературних джерел зроблені висновки щодо вирішального впливу катаризму на радикалізацію політики Римо-католицької церкви.

The topic of the bachelor's thesis is is related to the determination of the factors of radicalization of the policy of the Roman Church and the institution of the papacy in the context of the struggle against the heresy of Catharism. The emergence of heresy in Occitania is characterized. The main religious foundations of Catharism as an independent religious movement are analyzed. The main activities of the papal see in relation to heresy – the Albigensian Crusade (1209-1229) and the activities of the Inquisition are considered. Based on the analysis of the Inquisition protocols, chronicles, and literary sources, conclusions about the decisive influence of Catharism on the radicalization of the policy of the Roman Catholic Church are made.
Керівник: Каріков Сергій Анатолійович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; Окситанія; Ланґедок; ересь; релігійний дуалізм; катаризм; хрестовий похід; інквізиція; Occitania; Languedoc; heresy; religious dualism; Catharism; crusade; inquisition