Управління рекреаційним навантаженням на лісовий заказник «Григорівський бір» - Щетиніна, Валерія Дмитрівна; Shchetinina, Valeria (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження – розробити науково обґрунтовані рекомендації щодо оптимізації рекреаційного навантаження на лісовий заказник місцевого значення «Григорівський бір». Лісовий заказник «Григорівський бір» є цінним природним комплексом у межах міста Харкова, що поєднує значне біорізноманіття з важливими екологічними функціями. Територія заказника зазнає суттєвого антропогенного впливу. Основні конфлікти природокористування пов’язані з несанкціонованою рекреацією, наявністю промислової зони (В-5) у межах заповідної території, а також інфраструктурними об’єктами (ЛЕП, теплотраси). Це призводить до фізичної деградації ґрунтів, фрагментації середовища, хімічного та шумового забруднення. Особливо критичним є протиріччя між законодавчим охоронним режимом заказника та містобудівним зонуванням, що легалізує шкідливу діяльність. На основі дослідження розроблено стратегію оптимізації рекреаційного навантаження на заказник «Григорівський Бір». Її стрижнем є диференційоване зонування території: виділення заборонених зон (для відновлення критично пошкоджених ділянок та місць зростання рідкісних видів), зон обмеженого доступу (лише для екскурсій) та відкритих зон (для еко-туризму). Паралельно запропоновано реорганізацію стежкової мережі шляхом закриття дублікатів, інженерного облаштування ключових маршрутів (настили, дренаж, бар’єри) та чіткого маркування офіційних стежок для запобігання нових.
Recreational load management on the forest reserve "Grygorivskyi bir"
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; географія рекреації та туризму; туризм; рекреаційне навантаження; природокористування; Григорівський бір; geography of recreation and tourism; tourism; recreational load; nature use; Grygorivskyi bir