Передача англійських реалій-мір у художньому перекладі на українську: жанрова залежність і часові трансформації - Хатамова, Aлica Бaxoдиpiвнa; Khatamova, A. B. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є комплексне вивчення особливостей передачі англійських реалій-мір у художньому перекладі українською мовою з урахуванням жанрової специфіки першотвору та історичного періоду здійснення перекладу. … Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в ній вперше було здійснено спробу порівняти способи передачі реалій-мір, застосовані у радянський період і в добу незалежності України, що дозволило простежити динаміку змін у підходах до їх відтворення. Новизна також полягає у поєднанні лінгвістичного, культурологічного та історико-перекладознавчого аспектів аналізу, що дає змогу глибше зрозуміти механізми вибору перекладацьких рішень.
Rendering English measurement realia in literary translation into Ukrainian: genre dependence and temporal transformations
Керівник роботи: Кальниченко Олександр Анатолійович, доцент кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша факультету іноземних мов
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; адаптація; автентичність; жанр; культурна специфіка; переклад; adaptation; authenticity; genre; cultural specificity; translation