Культурно-мистецькі товариства в Україні (20-30-ті роки ХХ століття) - Еткало, Ярослава Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі проаналізовано явище культурно-мистецьких товариств України 20-30-х років ХХ століття, що є важливим кроком до розуміння процесів національного, культурного та суспільного розвитку. Цей період охоплює добу українізації, масштабні соціально-політичні трансформації, а також хвилю культурного піднесення, яке змінило не лише мистецький ландшафт України, а й загалом вплинуло на становлення української національної ідентичності. Численні регіональні культурно-мистецькі організації в різних куточках України, виконували ключову роль у популяризації української мови, літератури, мистецтва, театру, музики та освітньої діяльності. Вони ставали майданчиками для творчого самовираження, взаємодії інтелігенції та формування національної свідомості. В дослідженні визначено основні напрямки та специфіки діяльності товариств Західної та Східної України, а також досліджено умови та основні тенденції їх розвитку та існування.

The work analyzes the phenomenon of cultural and artistic societies in Ukraine in the 1920s and 1930s, which is an important step towards understanding the processes of national, cultural, and social development. This period encompasses the era of Ukrainization, large-scale socio-political transformations, as well as a wave of cultural upsurge that changed not only the artistic landscape of Ukraine, but also generally influenced the formation of Ukrainian national identity. Numerous regional cultural and artistic organizations in different parts of Ukraine played a key role in popularizing the Ukrainian language, literature, art, theater, music, and educational activities. They became platforms for creative expression, interaction of the intelligentsia, and the formation of national consciousness. The study identifies the main directions and specifics of the societies of Western and Eastern Ukraine, and also examines the conditions and main trends of their development and growth.
Cultural and artistic societies of Ukraine in the 20s-30s of the 20th century
Керівник роботи: Павлова Ольга Григорівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social anthropology/ethnography::Social anthropology; культурно-мистецькі товариства; cultural and artistic societies; театральні товариства; theater societies; національна ідентичність; national identity; культурний розвиток України; cultural development of Ukraine; українізація; мова; мистецтво; освіта; Ukrainization; language; art; education