Эффекты гамма – активации и функциональные характеристики ультрадисперсных ZrO2 - катализаторов - Федорец, Иван Дмитриевич; Хлапова, Нина Петровна; Дикий, Николай Петрович; Медведева, Елена Павловна; Медведев, Дмитрий Викторович; Уваров, Вячеслав Лаврентьевич; Бакай, Д.С.; Федорець, Іван Дмитрович; Хлапова, Ніна Петрівна; Дикий, Микола Петрович; Медведєва, Олена Павлівна; Медведєв, Дмитро Вікторович; et al. (Харкiв : Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
На прикладі конверсії метанолу досліджений вплив ефектів γ-активації нанофазних ZrO2-каталізаторів на їх функціональні характеристики в процесах гетерогенного каталізу. Вплив γ- активації ZrO2 на напрям і вихід реакції перевірявся на серії дослідів при кімнатній температурі з номінально чистим ZrO2 і з ZrO2 з додаванням нано-Fe2O3 (~3%) в їх початковому і γ - активованому стані. Активація зразків здійснювалася гальмiвним γ-випромiнюванням на потужнострумовому електронному прискорювачi ННЦ ХФТI при енергiї електронiв 22 МeВ i струмi 500 мкА.. Особливості структурних перетворень в γ-активованом ZrO2 контролювалося методом рентгенівської дифрактометрії. Показано, що в структурі ZrO2 не сталося істотних змін і γ-активовані частки оксиду зберігають монофазность і кристалічність вихідного стану. Каталітична активність ZrO2 і ZrO2/Fe2O3 до і після їх γ -активації оцінювалася по оптичній щільності продуктів конверсійної реакції метанолу на спектрофотометрі СФ-46. Виявлене різке підвищення активності ZrO2-каталізаторів після їх γ - активації приписане синергізму чинників іонізуючого випромінювання – великих іонізаційних втрат Оже-електронів в поверхні наночасток ZrO2 від 89Zr і дії високореакційних утворень гетерогенного каталізу.
Effects of gamma-activation and functionality characteristics of superdispersed ZrO2 –catalystes in methanol conversion
Keywords: нанопорошок ZrO2; ускоритель электронов; γ-активация; рентгеновская дифрактометрия; конверсия метанола; активность ZrO2-катализаторов; nanopowder ZrO2; electron accelerator; gamma-activation; X-ray diffractometry; methanol conversion; activity of ZrO2 – catalystes