Зв’язок ціннісних установок та стресостійкості особистості - Фаворова, Тетяна Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: стресостійкість особистості. Предмет дослідження: зв’язок між ціннісними установками та рівнем стресостійкості особистості у дорослих осіб. Мета дослідження: визначити характер взаємозв’язку між ціннісними установками та стресостійкістю особистості у дорослих осіб віком 23–60 років в умовах прифронтового регіону. Основні задачі дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні напрями досліджень ціннісних установок та стресостійкості особистості. 2. Дослідити поняття, структуру ціннісних установок особистості та її зв’язок зі стресостійкістю. 3. Провести емпіричне дослідження зв'язку ціннісних установок та стресостійкості особистості. 4. Розробити практичні рекомендації щодо підвищення стресостійкості особистості. Практична значущість дослідженя полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані фахівцями з практичної психології для розробки індивідуальних та групових програм психокорекції, спрямованих на розвиток внутрішніх ресурсів особистості, адаптацію до стресогенних умов та профілактику емоційного вигорання серед дорослого населення прифронтових регіонів і не тільки.

Object: stress resistance of the individual. Subject of the study: the relationship between value orientations and the level of stress resistance of the individual in adults. Purpose of the study: to determine the nature of the relationship between value orientations and stress resistance of the individual in adults aged 23–60 years in the conditions of the front-line region. Main objectives of the study: 1. To analyze the theoretical directions of research on value orientations and stress resistance of the individual. 2. To investigate the concept, structure of value orientations of the individual and its relationship with stress resistance. 3. To conduct an empirical study of the relationship between value orientations and stress resistance of the individual. 4. To develop practical recommendations for increasing the stress resistance of the individual. The practical significance of the study is that the results of the study can be used by specialists in practical psychology to develop individual and group psychocorrection programs aimed at developing internal personal resources, adapting to stressful conditions and preventing emotional burnout among the adult population of frontline regions and beyond.
Керівник: Казарова Ганна Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; ціннісні установки; цінності особистості; стресостійкість; психологічна адаптація; адаптаційні ресурси особистості; аксіологічний підхід; екзистенційні цінності; психологічне благополучча; кризова ситуація; психологічне напруження; психоемоційна регуляція; психодіагностика; методика дослідження соціально-психологічної адаптації К. Роджерса - Р. Даймонда; тест стресостійкості; емпіричне дослідження; теоретичний аналіз; value orientations; personal values; stress resistance; psychological adaptation; personal adaptive resources; axiological approach; existential values; psychological well-being; crisis situation; psychological stress; psychoemotional regulation; psychodiagnostics; C. Rogers - R. Diamond's socio-psychological adaptation research methodology; stress resistance test; empirical research; theoretical analysis