Лютеранство як фактор соціокультурних перетворень в Німеччині в період XVI – перша половина XVII ст. - Гордієнко, Іван Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Лютеранство, як один із основних напрямків протестантизму, виникло на тлі соціальних, економічних та релігійних змін, що відбувалися в Європі в XVI столітті. Основними передумовами його виникнення стали невдоволення католицькою церквою, корупція її ієрархії, а також зростання гуманістичних ідей, які закликали до особистого розуміння віри та біблійного тексту. Основні теологічні положення лютеранства, сформульовані Мартіном Лютером, зосереджуються на принципі «sola scriptura» (тільки Писання) та «sola fide» (тільки віра), що підкреслює необхідність особистого звернення до Бога без посередництва церкви. Лютеранство сприяло поширенню грамотності, оскільки акцентувало увагу на особистій взаємодії віруючого з текстами Святого Письма, що спонукало до вивчення німецької мови та створення нових освітніх установ. Університети та школи, засновані за лютеранською традицією, стали центрами освіти, де навчання велося не лише на латині, але й на німецькій мові, що сприяло розвитку національної культури. Лютеранство дало поштовх до деконструкції традиційних структур влади, викликавши перетворення в політичних відносинах між церквою і державою. Лютеранські цінності, такі як освіта, соціальна відповідальність та активна участь у громадському житті, сприяли розвитку нових культурних практик і норм, що виявилися значущими для німецької нації. Таким чином, лютеранство стало не лише релігійним, але й культурним та соціальним фактором, що відіграло ключову роль у формуванні німецької національної свідомості та культурної ідентичності, заклавши основи для подальших змін у суспільстві.
Lutheranism as a factor of socio-cultural transformations in Germany in the period from the 16th to the first half of the 17th century
Керівник роботи: Сорочан Сергій Борисович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science and ideas; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Church history; лютеранство; Lutheranism; історія Німеччини; the history of Germany; протестантська Реформація; Protestant Reformation; релігійна реформа; religious reform; невдоволення католицькою церквою; поширення грамотності; деконструкція традиційних структур влади; культурна ідентичність; німецька національна свідомість