Професійна підготовка фахівця машинобудівних підприємств з підвищення точності обробки на радіально-свердлильному верстаті 2М55 за рахунок його модернізації - Василянський, Павло Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У процесі дипломного проектування був розроблений радіальносвердлильний верстат зі ЧПК для обробки ступиці трактора ХТЗ-150К-09-25) на базі радіально-свердлильного верстата моделі 2М55. Спроектований верстат дозволяє вести високошвидкісну обробку, що актуально в цей час. Впровадження даного модуля дозволило знизити собівартість деталі на 28,7% Була розроблена нова конструкція шпиндельної бабки й усього шпиндельного вузла. У дослідницькій частині проекту зроблений ряд розрахунків й аналіз мотор шпинделя головки у програмному комплексі SolidWorks за допомогою «АСКОН» - «Компас - Автопроект», MatLab, АРМ Winmachine, що значно скорочує трудомісткість розрахункових робіт і відкриває перспективи масштабних досліджень в області моделювання і вдосконалення сучасних конструкцій шпиндельних вузлів. В методичній частині було розроблено дидактичний проект факультативного заняття з теми «Модернізація радіально-свердлильного верстата з ЧПК2М55» для студентів спеціальності «Професійна освіта. Машинобудування»

In the process of graduation design a radial-boring machine with a CNC for processing the hub of the tractor KhTZ-150K-09-25) was developed on the basis of a 2M55 radial-boring machine. The designed machine tool allows for high-speed processing, which is relevant at this time. Implementation of this module allowed to reduce the cost of parts by 28.7% A new design of the spindle shaft and the whole spindle assembly was developed. In the research part of the project, a number of calculations and analysis of the head spindle motor in the SolidWorks software system were made using ASCON - Compass - AvtoProject, MatLab, APM WinMachine, which greatly reduces the complexity of the design work and opens the prospect of large-scale research in the field of modeling and modernization of modern structures of spindle units.
Керівник: Кондратюк Олег Леонідович, кандидат технічних наук, доцент кафедри машинобудування, транспорту і зварювання
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering; верстати; модернізація; твердість; міцність; надійність; ефективність; модальний аналіз; machines; modernization; hardeness; strength; vigrousity; reliability; efficiency; modal analysis