Взаємозв’язок особистісної амбівалентності та соціально-психологічної адаптації в осіб із статусом тимчасового захисту в ЄС - Пушкарьова, І. М. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Це дослідження вивчає взаємозв’язок особистісної амбівалентності та соціально-психологічної адаптації мігрантів із тимчасовим захистом в ЄС. Актуальністьроботи полягає втому, що надмірна амбівалентністьможе знижувати рівень самоприйняття, посилювати тривогу, ускладнювати прийняття рішень і побудову міжособистісних контактів. Дослідження дозволить розробити рекомендації для психологічної підтримки мігрантів із тимчасовим захистом в ЄС, підвищити ефективність їхньої адаптації та запобігти дезадаптивним реакціям у воєнний час. Метою є встановити взаємозв’язок між особистісною амбівалентністю та соціально-психологічною адаптацією осіб зі статусом тимчасового захисту в країнах ЄС. Результати дозволять розробити програми психологічної підтримки мігрантів для підвищення адаптивності, гнучкості та самоприйняття; корисні для консультантів, соціальних працівників і волонтерів у ЄС. Виявлено гармонійний рівень амбівалентності з помірними гендерними коливаннями; жінки частіше рефлексують внутрішні суперечності. Респонденти демонструють високу адаптованість: самоприйняття, емоційний комфорт, кооперативність. Кореляційний аналіз підтверджує зворотний зв’язок – зростання амбівалентності знижує адаптивність і посилює ескапізм. Результати корисні для психологічної підтримки мігрантів.

This study examines the relationship between personal ambivalence and socio- psychological adaptationof migrants with temporary protection inthe EU. The relevance of the work lies in the fact that excessive ambivalence can reduce the level of self- acceptance, increase anxiety, complicate decision-making and the establishment of interpersonal contacts. The study will allow developing recommendations for psychological support of migrants with temporary protection in the EU, increase the effectiveness of their adaptation and prevent maladaptive reactions in wartime. The aim is to establish the relationship between personal ambivalence and socio- psychological adaptation of persons with temporary protection status in EU countries. The results will allow developing psychological support programs for migrants to increase adaptability, flexibility and self-acceptance; useful for consultants, social workers and volunteers in the EU. A harmonious level of ambivalence with moderate gender fluctuations was found; women more often reflect on internal contradictions. Respondents demonstrate high adaptability: self-acceptance, emotional comfort, cooperativeness. Correlation analysis confirms the inverse relationship – increasing ambivalence reduces adaptability and increases escapism. The results are useful for psychological support of migrants.
Керівник роботи: Маєвська Наталія Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; амбівалентність; адаптація; тимчасовий захист; мігранти; ЄС; ambivalence; adaptation; temporary protection; migrants; EU