Напрями підвищення рівня кадрової роботи в організації - Дрозденко, Євген Денисович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Побудова ефективної кадрової роботи є критично важливою для успіху будь-якої організації, оскільки саме люди є її головним ресурсом. Злагоджена кадрова політика дозволяє залучати, розвивати та утримувати талановитих фахівців, що сприяє підвищенню продуктивності та інноваційності. Метою дослідження є розгляд теоретичних та практичних положень і визначення на їх основі напрямків удосконалення кадрової роботи в організації. Об'єктом дослідження є процеси що впливають на кадрову роботу організації. Предметом дослідження виступає сукупність теоретичних та практичних положень реалізації кадрової роботи на підприємстві ТОВ «Нова Пошта».
Directions for improving the level of personnel work in the organization
Керівник наукової роботи: Сукрушева Ганна Олегівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; кадровий менеджмент; personnel management; управління персоналом; менеджмент персоналу; кадрова робота; HR work