Ефективність лікувальної гімнастики як метода фізичної реабілітації у хворих з синдромом подразненого кишечника - Власенко, Ольга Олександрівна; Бринза, Марія Сергіївна; Маланчук, Роман Олександрович; Караванова, Марина Миколаївна; Лісова, Наталія Олександрівна (서울 컨설팅 그룹» Seoul, Republic of Korea., 2023)
Синдром подразненого кишечника (СПК) є поширеним хронічним захворюванням, часто пов'язаним із змінами осі кишечник-мозок. СПК пов’язаний із супутніми психічними захворюваннями, неповним контролем симптомів і порушення якості життя. Змінена реакція на стрес від психологічних та фізіологічних механізмів може сприяти зміні сигнальних патернів мозку та кишечника та розвитком симптомів СПК. Терапія, спрямована на взаємодію розуму і тіла та зниження стресу, може бути додатковим методом лікуванням СПК.
Keywords: синдром подразненого кишечника; лікувальна гімнастика; фізична реабілітація хворих