Роль артилерії на Східному фронті Першої Світової війни в кампанії 1917 року - Пакулов, Костянтин Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота присвячена аналізу стану, розвитку та бойового застосування артилерії на Східному фронті Першої світової війни, з особливим акцентом на події 1917 року. Дослідження розглядає еволюцію російських і німецьких артилерійських стратегій, зміни в організації та управлінні артилерією, а також роль провідних військових теоретиків, які вплинули на формування тактики артилерійського вогню в умовах позиційної війни. Проведено порівняльний аналіз застосування артилерії у трьох головних операціях 1917 року на Східному фронті — Мітавській, липневій наступальній та Ризькій, — а також зіставлення їх із досвідом Луцького прориву 1916 року. Наукова новизна роботи полягає у комплексному порівнянні артилерії протиборчих сторін, узагальненні широкого кола мемуарних і зарубіжних джерел та висвітленні впливу артилерійських інновацій на подальший розвиток військової справи. Практичне значення полягає у можливості використання результатів дослідження у викладанні військової історії, підготовці спеціальних курсів та подальших наукових студіях.

The master's thesis is devoted to the analysis of the condition, development, and combat employment of artillery on the Eastern Front of the First World War, with a particular focus on the events of 1917. The study examines the evolution of Russian and German artillery strategies, changes in the organization and command of artillery, and the role of leading military theorists who influenced the formation of artillery fire tactics under the conditions of positional warfare. A comparative analysis is conducted of the use of artillery in the three major operations of 1917 on 140 the Eastern Front — the Mitau operation, the July offensive, and the Riga operation — as well as their comparison with the experience of the 1916 Lutsk (Brusilov) breakthrough. The scholarly novelty of the work lies in the comprehensive comparison of the artillery of the opposing sides, the generalization of a wide range of memoir and foreign sources, and the assessment of the influence of artillery innovations on the further development of military affairs. The practical significance of the study is reflected in the possibility of applying its findings in teaching military history, preparing specialized academic courses, and conducting further research.
Науковий керівник: Потрашков Сергій Васильович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; артилерія; Східний фронт; Перша світова війна; Георг Брухмюллер (1863-1948); Брусилов Олексій Олексійович (молодший) (1853-1926); наступальні операції; позиційна війна; важка артилерія; artillery; Eastern Front; First World War; Georg Bruchmüller (1863-1948); Brusilov, Alexey Alekseevich (junior) (1853-1926); offensive operations; positional warfare; heavy artillery