Хорватія у системі європейської безпеки в умовах геополітичних викликів - Чміль, Олеся Євгенівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена визначенню ролі Хорватії у системі європейської безпеки в умовах геополітичних викликів. Об’єкт дослідження ‒ система європейської безпеки. Предмет дослідження ‒ безпекова діяльність Хорватії в межах європейських і євроатлантичних структур безпеки в умовах геополітичних вікликів. У першому розділі визначено поняття, структуру та ключові геополітичні виклики сучасної європейської системи безпеки; виокремлено теоретичні підходи до аналізу ролі малих держав у системі регіональної та європейської безпеки. У другому розділі розкрито становлення, особливості безпекової стратегії та національні інтереси Хорватії у сфері безпеки (політичний, військовий, енергетичний та інформаційний виміри); з’ясувано роль Хорватії у стабілізації Південно-Східної Європи, вплив російсько-української війни на її зовнішню політику та розкрити співпрацю з ЄС, НАТО з регіональними партнерами у протидії геополітичним загрозам. У третьому розділі виявлено перспективні напрямки участі Хорватії у формуванні нової моделі європейської безпеки та окреслити можливості використання хорватського досвіду для України.
Croatia in the European security system in the context of geopolitical challenges
Керівник роботи: Пересипкіна Ірина Валентинівна, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science::Research on Europe; безпекова стратегія Хорватії; європейська безпека; регіональна стабільність; геополітичні загрози; ЄС; Croatia's security strategy; European security; geopolitical threats; EU; національні інтереси Хорватії; російсько-українська війна; зовнішня політика Хорватії; безпекові пріоритети Хорватії; НАТО; national interests of Croatia; Russian-Ukrainian war; foreign policy of Croatia; safe priorities of Croatia; NATO