Дослідження існуючих методів стеганографії в зображеннях: розробка та порівняльний аналіз - Анохін, Д. А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою даної дипломної роботи є дослідження існуючих методів стеганографії в зображеннях, їх розвиток та порівняльний аналіз. Основні завдання роботи включають огляд теоретичних аспектів стеганографії, аналіз існуючих методів приховування інформації у зображеннях, розробку досліджених методів на основі аналізу та порівняння їх ефективності. Предмет дослідження включає вивчення різних підходів та інструментів для вбудовування інформації в зображення, аналіз ефективності та стійкості цих методів до виявлення та спотворень. Об'єктом роботи є цифрові зображення, в які вбудовується прихована інформація за допомогою різних стеганографічних методів. У результаті дослідження проведено огляд основних понять та визначень стеганографії, розглянуто області застосування та практичні аспекти реалізації стеганографічних систем. Здійснено порівняльний аналіз існуючих методів приховування даних у зображеннях, включаючи методи приховування у просторовій та частотній областях. Також описано процес розробки досліджених стеганографічних методів, таких як метод LSB та метод Коха-Жао, і проведено їх порівняння за кількісними та якісними критеріями оцінювання стеганосистем. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого розвитку технологій стеганографії та підвищення рівня захисту інформації в умовах сучасних кіберзагроз.

The aim of this diploma work is to investigate existing methods of steganography in images, their development, and comparative analysis. The primary tasks of the work include reviewing the theoretical aspects of steganography, analyzing existing methods of hiding information in images, and developing researched methods based on the analysis and comparison of their effectiveness. The subject of the research includes the study of various approaches and tools for embedding information in images, as well as analyzing the effectiveness and robustness of these methods against detection and distortion. The object of the work is digital images into which hidden information is embedded using various steganographic methods. The research results provide an overview of the main concepts and definitions of steganography, examine the areas of application, and discuss the practical aspects of implementing steganographic systems. A comparative analysis of existing methods of hiding data in images, including methods of hiding in spatial and frequency domains, is conducted. The process of developing researched steganographic methods, such as the LSB method and the Koch-Zhao method, is described, and their comparison is made based on quantitative and qualitative criteria for evaluating steganographic systems. The research results can be used for further development of steganography technologies and enhancing the level of information protection under modern cyber threats.
Керівник роботи: Шеханін К. Ю., старший викладач кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; захист інформації; метод LSB; цифрові зображення; порівняльний аналіз; стеганографія; метод Коха-Жао; аналіз ефективності; приховування інформації; digital images; comparative analysis; information protection; steganography; LSB method; Koch-Zhao method; information hiding; effectiveness analysis