Потенціал молоді у розвитку публічного управління в Україні : збірник матеріалів науково-практичної конференції (25 лютого 2026 р., м. Харків, Україна) - (:unkn) unknown (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У збірнику матеріалів науково-практичної конференції «Потенціал молоді у розвитку публічного управління в Україні» розглянуто кращі практики та кейси молодіжної участі у реформуванні публічного сектору, необхідність синергії освіти та публічної служби у формуванні професійних ліфтів для талановитої молоді, а також актуальні питання розвитку професійної компетенції нової генерації публічних службовців. Висвітлено питання, пов’язані з механізмами реалізації потенціалу молоді у процесах прийняття рішень в органах публічної влади.

This collection of materials from the scientific and practical conference “The Potential of Youth in the Development of Public Administration in Ukraine” examines best practices and case studies of youth participation in public sector reform, the need for synergy between education and public service in creating career pathways for talented young people, as well as current issues regarding the development of professional competencies among the new generation of public servants. It addresses issues related to mechanisms for realizing the potential of youth in decision-making processes within public authorities
The Potential of Youth in the Development of Public Administration in Ukraine: Proceedings of the Scientific and Practical Conference (February 25, 2026, Kharkiv, Ukraine)
Наукове видання. Відповідальність за достовірність інформації в тезах, точність назв, прізвищ і цитат несуть автори
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; потенціал молоді; молодіжної участі у реформуванні публічного сектору; професійні ліфти; нової генерації публічних службовців; управління персоналом; публічне управління та адміністрування; цифрова трансформація; the potential of young people; youth participation in public sector reform; career advancement; a new generation of public servants; human resources management; public management and administration; digital transformation