Вплив високого тиску на температурну залежність псевдощілини слабко допованих киснем монокристалів YBa2Cu3O7-δ - Завгородній, А.А.; Вовк, Р.В.; Оболенський, М.О.; Самойлов, О.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
В роботі досліджено вплив високого тиску на провідність в базисній площині ВТНП-монокристалів YBa2Cu3O7-δ з нестачею кисню. Встановлено, що надлишкова провідність (Т) монокристалів YBa2Cu3O7-δ у широкому інтервалі температур Tf<Т<T* підкоряється експоненціальній температурній залежності. При цьому описання надлишкової провідності за допомогою співвідношення Δ~(1-Т/Т*)exp(Δ*ab/T) може бути інтерпретоване в термінах теорії середнього поля, де Т* представлена, як середньопольова температура надпровідного переходу, а температурна залежність псевдощілини задовільно описується в рамках теорії кросовера БКШ-БЕК. Збільшення прикладеного тиску приводить до ефекту звуження температурного інтервалу реалізації ПЩ-режиму, тим самим, розширюючи область лінійної залежності (Т) у ab-площині. In present work the effect of high pressure on conductivity in the base plane of oxygen deficient YBa2Cu3O7-δ single crystals was investigated. The excess conductivity Ds(Т) for the YBa2Cu3O7-δ single crystals shows exponential dependence in the wide temperature range Tf<Т<T*. In addition ratio Δs~(1-Т/Т*)exp(Δ*ab/T) can be interpreted in the mean field theory, where Т* represents as mean field temperature of superconducting transition and temperature dependence of the pseudogap can be described satisfastionaraly in term of crossover BSC-BEK theory. The increase of the enclosed pressure brings narrowing over of temperature interval of realization of the PG-mode to the effect, the same, extending the region of linear dependence (Т) in ab-plane. В работе исследовано влияние высокого давления на проводимость в базисной плоскости ВТСП-монокристаллов YBa2Cu3O7-δ с недостатком кислорода. Установлено, что избыточная проводимость (Т) монокристаллов YBa2Cu3O7-δ в широком интервале температур Tf<Т<T* подчиняется экспоненциальной температурной зависимости. При этом описание избыточной проводимости при помощи соотношения Δ~(1-Т/Т*)exp(Δ*ab/T) может быть интерпретировано в терминах теории среднего поля, где Т* представлена, как среднеполевая температура сверхпроводящего перехода, а температурная зависимость псевдощели удовлетворительно описывается в рамках теории кросовера БКШ-БЭК. Увеличение прилагаемого давления приводит к эффекту сужение температурного интервала реализации ПЩ-режима, тем самым, расширяя область линейной зависимости (Т) в ab-плоскости.
Keywords: excess conductivity; hydrostatical pressure; YВaCuO single crystals; high temperature superconductivity; crossover; pseudogap state; надлишкова провідність; гідростатичний тиск; монокристали YВaCuO; високотемпературна надпровідність; кросовер; псевдощілинний стан