Структура и свойства покрытий из ZnO - Погребняк, А.Д.; Мухаммед, А.А-К.М.; Букальцева, Ю.С. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2010)
В работе представлен небольшой обзор результатов по исследованию покрытий из ZnO. С помощью метода рентгено-фазового анализа (дифрактометра ДРОН-2,0 в Сu-kизлучении), измерений оптической проницаемости, оптического поглощения (спектрофотометр ENGLAND (1000SERIES≡CECIL 1021), оптической плотности с помощью лазерного стенда, и измерений световых вольтамперных характеристик, было установлено, что покрытия, полученные при Т = 300 – 500 С, имеют преимущественную ориентацию в направлении (002). Все покрытия имеют нанокристаллическую структуру с размерами кристаллитов от 20 до 10 нм. Измерение оптических параметров показало, что покрытия имеют коэффициент пропускания в пределах 50 – 70% в области видимой и инфракрасной части спектра. Полученные покрытия можно применять в фотоэлектрических преобразователях в качестве поверхностных окон, а так же для создания антиотражающих проводящих электродов. В роботі представлений невеликий огляд результатів з дослідження покриттів з ZnO. За до- помогою методу рентгено-фазового аналізу (дифрактометрі ДРОН-2, 0 в Сu-kвипромінюванні), вимірювань оптичної проникності, оптичного поглинання (спектрофотометр ENGLAND (1000SERIES≡CECIL 1021), оптичної щільності за допомогою лазерного стенду, і вимірювань світлових вольтамперних характеристик, було встановлено, що покриття, отримані при Т = 300 – 500 С, мають переважно орієнтацію в напрямку (002). Всі покриття мають нанокри- сталічну структуру з розмірами кристалітів від 20 до 10 нм. Вимірювання оптичних параметрів показало, що покриття мають коефіцієнт пропускання в межах 50 – 70% в області видимій та інфрачервоній частині спектру. Отримані покриття можна застосовувати в фотоелектричних перетворювачах в якості по- верхневих вікон, а також для створення антивідбиваючих провідникових електродів. The paper presents a short review of studies of ZnO coatings. Using a method of X-ray phase analysis (DRON-2.0 device in Cu-k emission), measurements of optical transmission, optical absorption (the Spectrophotometer ENGLAND (1000SERIES=CECIL 1021), optical density using a laser stand, and measurements of volt-ampere characteristics, it was revealed that coatings, which were fabricated at T = 300oC to 500oC, featured a dominating orientation of (002) direction. All coatings had a nanocrystalline structure and crystallite sizes of 20 to 10nm. Measurements of optical parameters demonstrated that the coatings had a transmission coefficient ranging within 50% to 70% in a region of visible and infrared spectrum part. The coatings could be successfully applied for photoelectrical transformers as surface windows as well as for antireflection conducting electrodes.
Keywords: нанокристаллиты; оксид цинка; покрытия; фотоэлектрические преобразователи