Передання прав за ліцензійним договором на використання програмного забезпечення або комп’ютерних програм. - Розгон, Ольга Володимирівна (Запоріжжя : Видання Запорізького національного університету, 2021)
Стаття присвячена висвітленню питання розпорядження правами на комп’ютерні програми і програмне забезпечення на підставі ліцензійного договору. Автором у статті розрізняються права, які набуваються за авторським і ліцензійним договорами на використання комп’ютерної програми та програмного забезпечення. У статті аналізується термін «комп’ютерна програма». Автор доходить висновку, що недоцільно порівнювати комп’ютерні програми з літературними творами. У цьому дослідженні об’єктом спеціального вивчення є ліцензійний договір як вид договору щодо розпоря- дження майновими правами інтелектуальної власності на комп’ютерні програми і програмне забезпечення. Автором порівнюється передання прав на комп’ютерні програми і програмне забезпечення за ліцензійним договором, авторським договором, договором на використання комп’ютерних програм через інформаційно-телекомунікаційні системи та в мережі Інтернет і договором купівлі-продажу примірників програмної продукції. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності на комп’ютерну програму може відбуватися на підставі ліцензії або ліцензійного договору, який є найбільш поширеним серед інших договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності може бути виключною, одиничною, невиключною (простою), а також іншого виду, що не суперечить закону. Виявлено, що правова охорона програмного забезпечення, враховуючи специфічні особливості конкретного об’єкта, зводиться до захисту законних майнових інтересів і прав авторів. Автором установлено, що забезпечення ліцензійних договорів відкритого програмного забезпечення надає можливість користувачам програм не порушувати не тільки авторське право, а й значну кількість прав порівняно із пропрієтарним програмним забезпеченням, оскільки надає користувачам право вільно поширювати і відтворювати необмежену кількість примірників програми з обов’язковим дотриманням умов ліцензій
Rozghon O.V. Transfer of Rights under the License Agreement to Use the Software or Computer Programs
Keywords: програмне забезпечення; комп’ютерні програми; авторське право; ліцензія