Will the artificial intelligence help us? - Kuklin, V.M.; Куклин, В.М.; Куклін, В.М. (My University, 2016)
Discussed what can help us (humanity) artificial intelligence. The unification of artificial neural networks and decision-making expert systems based on the logic has discussed. The integration of formed (human) concepts of the system of fuzzy logic and artificial neural networks, allowed us to understand what is happening in the problem-solving process of neural network. The human brain is MEGA processor, therefore, all the efforts of researchers should be focused on the development of MEGA processor systems of new generation. Noted that for the implement intelligent system similar to the human brain, it is necessary to ensure her connection with the outside world and the ability of self-study. Обсуждается чем может нам (человечеству) помочь искусственный интеллект. Рассмотрено важное объединение систем на основе нейронных сетей и экспертных систем на базе математической логики. Объединение сформированных (человеком) понятий системы нечеткой логики с искусственными нейронными сетями позволило понять, что происходит в процессе решения задачи нейронной сетью. Так как человеческий интеллект это мегапроцессорная система, то подчеркнуто, что основные усилия следует направить на создание мегапроцессорных систем новых поколений. Отмечено, что для реализации интеллектуальной системы, аналогичной мозгу человека, необходимо обеспечить ее связь с внешним миром и возможность самообучения. Обговорюється чім може нам (людству) допомогти штучний інтелект. Розглянуто важливе об'єднання систем на основі нейронних мереж і експертних систем на базі математичної логіки. Об'єднання сформованих (людиною) понять системи нечіткої логіки з штучними нейронними мережами дозволило зрозуміти, що відбувається в процесі рішення задачі нейронною мережею. Так як людський інтелект це мегапроцесорна система, то підкреслено, що основні зусилля слід спрямувати на створення мегапроцесорних систем нових поколінь. Відзначено, що для реалізації інтелектуальної системи, що аналогічна мозку людини, необхідно забезпечити її зв'язок із зовнішнім світом і можливість самонавчання.
Буде штучний інтелект нам допомагати?
Будет ли искусственный интеллект нам помогать?
Автор: Володимир Куклін, д.ф.-м.н., проф., завідувач кафедри, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, Україна. E-mail: kuklinvm1@gmail.com Рецензент: Олександр Кузнецов, д.т.н., проф., Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, Україна. E-mail: kuznetsov@karazin.ua
Keywords: neural networks; expert systems; megaprocessor systems; нейронные сети; экспертные системы; мегапроцессорные системы; нейронні мережі; експертні системи; мегапроцесорні системи