Вербалізація концепту ДУША/ SOUL в мовній картині світу українців та англійців - Павленко, Анна Василівна; Pavlenko, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження полягає в динамічному розвитку мови, що супроводжується зміною значення слова та набуттям нових понять. Концепт ДУША/ SOUL виступає як ціннісний орієнтир в українській та англійській мовних картинах світу. Завдяки відображенню моральних та релігійних поглядів людей, вивчення даного концепту сприяє налагодженню міжкультурного взаєморозуміння. Також, дане дослідження піднімає питання передання суті в перекладознавстві, ажде значення слова може мати зовсім різні еквіваленти залежно від контексту та часу. Вивчення, аналіз і порівняння вживання концепту в мовах допоможуть зрозуміти логіку та світосприйняття народів, що внесе певний вклад в сучасний розвиток лінгвокультурології. … Наукова новизна дослідження полягає в реконструкції структури концепту ДУША/ SOUL у двох мовних картинах світу з урахуванням поняттєвої, ціннісної та образної складових української й англійської лінгвокультурологій.

The relevance of this research is determined by the fact that the etymology of the word SOUL is constantly changing under the influence of cultural and historical factors. Understanding the concept's value, use, and meaning today helps bridge cultures and supports translation and linguoculturology research. The study material can also be valuable for the development of a conceptual dictionary. … The scientific novelty of the study lies in a thorough investigation and comparison of the concept of SOUL in two world construals, taking into account its conceptual, axiological and figurative components within Ukrainian and English linguoculturology.
Verbalization of the concept of SOUL in ukrainian and english world construal
Керівник роботи: Шастало Віра Олександрівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; вербалізація концепту; концепт душі; лінгвокультурологія; мовна картина світу; мовна особистість; verbalization of the concept; concept of soul; linguocultural studies; linguistic world construal; linguistic personality