Дискурс. Логіка - Пасинок, В.Г. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У наведеній роботі для структурування лінгвістичних явищ розглядаються силогізми логіки, котрі завжди виходять за рамки одного речення і, крім цього, можуть вступати у різні відносини між собою. Наведені також логічні структури, схеми, які можуть бути релевантними для каузального комплексу в лінгвістиці. Розглядаються загальні відношення дискурсу, що лежать в основі більш дрібних і конкретних зв’язків між складовими каузального простору. Приклади подані на дискурсах німецької та української мов, в яких чітко прослідковуються полісилогізми, котрі являють собою сполуку думок, логічні єдності. Для структурирования лингвистических явлений в статье рассматриваются силлогизмы логики, которые всегда выходят за рамки одного предложения и, кроме того, могут вступать в разные отношения между собой. Представлены также логичесике структуры, схемы, которые могут быть релевантными для каузального комплекса в лингвистике. Рассматриваются общие отношения в дискурсах каузальной семантики, которые находятся в основе более мелких и конкретных связей между компонентами каузальности. Примеры проиллюстрированы дискурсами немецкого и украинского языков, где четко прослеживаются полисиллогизмы, которые представляют собой логические единства. This article deals with logic syllogisms that go beyond one simple sentence and can differently interact within its components for structuring the linguistic phenomena. Logical structures and schemes that can be relevant for the causal complex in linguistics are also presented. The general relation in causal semantics discourses that are a basis for minor and specific connections within causal components are considered. The examples are given using discourses of the German and Ukrainian languages where the polysyllogisms that present logical unities are clearly distinguished.
Keywords: assertions; causal space; logical structures; relevant; каузальний простір; логічні структури; релевантний; судження