Національно-визвольна війна українського народу 1648-1657рр. Дипломатичні та військові відносини України з Московським царством - Мірошніченко, Ярослав Романович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У бакалаврській роботі досліджено роль дипломатичних стратегій у національно-визвольній боротьбі України середини XVII століття. Вивчено хронологію подій, проаналізовано ключові військові кампанії, дипломатичні угоди, зокрема передумови та різні трактовки Переяславської угоди 1654 року. Визначено, що політичні союзи й дипломатія мали вирішальне значення для збереження української автономії. Однією з ключових складових успіху визвольної боротьби стала ефективна дипломатія, завдяки якій вдалося сформувати стратегічні союзи і забезпечити підтримку потужних зовнішніх гравців. Великого значення набули переговори Богдана Хмельницького щодо Переяславської угоди 1654 року, що ознаменували собою приєднання України до Московського царства на умовах васальної залежності. Цей крок мав на меті отримати військову допомогу у протистоянні з Річчю Посполитою. Дипломатія Хмельницького вирізнялася балансуванням між Московським царством, Річчю Посполитою та іншими європейськими державами, зокрема королівством Швеція, Трансільванією, що сприяло формуванню складної системи союзів.

The bachelors thesis examines the role of diplomatic strategies in the national liberation struggle of Ukraine in the mid-17th century. The chronology of events is studied, key military campaigns and diplomatic agreements are analysed, in particular the prerequisites and various interpretations of the Pereyaslav Treaty of 1654. It is determined that political alliances and diplomacy were crucial for preserving Ukrainian autonomy. One of the key components of the success of the liberation struggle was effective diplomacy, which managed to form strategic alliances and secure the support of powerful external players. Of great importance were the negotiations of Bohdan Khmelnytsky on the Pereyaslav Treaty of 1654, which marked the accession of Ukraine to the Moscow Kingdom on terms of vassal dependence. This move was aimed at obtaining military assistance in the confrontation with the Polish-Lithuanian Commonwealth. Khmelnytsky's diplomacy was distinguished by balancing between the Moscow Kingdom, the PolishLithuanian Commonwealth, and other European states, in particular the Kingdom of Sweden, Transylvania, which contributed to the formation of a complex system of alliances.
National Liberation War of the Ukrainian People 1648-1657. Diplomatic and Military Relations of Ukraine with the Moscow Kingdom
Керівник роботи: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; національно-визвольна війна; national liberation war; історія України; history of Ukraine; національна ідентичність України; national identity of Ukraine; військові відносини; military relations; дипломатичні відносини; diplomatic relations