Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», - Атемасова, Тетяна; Атемасов, Андрій; Сінна, Олена; Гамуля, Юрій; Прилуцький, Олег; Полчанінова, Ніна; Терехова, Вікторія; Дрогваленко, Олександр (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2021)
З метою створення регіонального ландшафтного парку на півдні Харківського району Харківської області були обстежені ділянки нагірних дібров, борів на надзаплавній терасі лівого берега р. Уди, прилеглі до них луки на обох берегах, а також заболочені ділянки подів біля с. Тернова. У цілому пропонується включити до Регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело» сім ділянок загальною площею 6173,03 га. Досліджені нагірні діброви, бори надзаплавної тераси та заплава р. Уди є елементами типового ландшафту Слобідської України. У заплаві представлені луки значної площі та вільшняки у вологих притерасних зниженнях, суходільні луки, приурочені до узлісь та перелогів. Загалом на досліджуваній території представлено 17 зникаючих природних оселищ з переліку Бернської конвенції. Флора та рослинність є багатою й у цілому зберігає склад, притаманний оселищам південного Лісостепу Лівобережної України. Одна рослинна асоціація занесена до Зеленої книги України, три – до Переліку рідкісних рослинних угруповань Харківської області. П’ять видів судинних рослин, один вид папоротей та один вид грибів занесені до Червоної книги України, 14 видів рослин – до Червоного списку Харківської області. Знайдено вісім видів тварин з Європейського червоного списку, 65 видів тварин з Додатків 2 та 3 Бернської конвенції, з них шість видів з додатків 1 та 2 Боннської конвенції; 23 види тварин включені до Червоної книги України, 19 видів тварин вказані у Переліку рідкісних видів і таких, що потребують охорони у Харківській області. Виявлено нові локації видів, що потребують охорони на регіональному й загальноукраїнському рівні. Значний внесок у біорізноманіття роблять види, що мешкають на межі ареалів. На суходільних узліссях Чорного лісу була знайдена низка південних видів: богомол Ірис плямистий (Iris polystictica) – друга знахідка в Харківській області, та павуки Marinarozelotes malkini й Ero aphana – перші знахідки. Два види жуків (Fissocatops westi та Scymniscus horioni) зареєстровані вперше в Україні. Було оцінено ступень збереженості природних угруповань і доцільність їхнього включення до різних зон регіонального ландшафтного парку. Рекомендовані біотехнічні заходи для підтримки природних властивостей досліджених біоценозів.
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Біологія», 2021. 37, 95-130.
Keywords: NATURAL SCIENCES