Психологічні особливості адаптації ветеранів війни до цивільного життя - Сулейманова, Карина Ельчинівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – психологічна адаптація ветеранів війни до умов цивільного життя. Предмет дослідження – взаємозв’язок посттравматичної симптоматики, ситуативної та особистісної тривожності та особливостей копінг-стратегій у структурі психологічної адаптації ветеранів війни. Мета дослідження: Дослідити теоретичне обґрунтування та провести емпіричний аналіз психологічних чинників післявоєнної адаптації ветеранів війни. Виявити характер взаємозв’язків між посттравматичною симптоматикою, тривожністю та копінг-стратегіями; на цій основі – окреслити напрями психологічної допомоги, спрямованої на оптимізацію адаптаційного потенціалу ветеранів у цивільному середовищі. Основні завдання дослідження: 1. Здійснити теоретичний аналіз сучасних підходів до розуміння психологічної адаптації, соціальної адаптації та ресоціалізації ветеранів війни. 2. Розкрити поліструктурний, системно детермінований характер післявоєнної адаптації ветеранів, виокремивши ключові когнітивні, емоційні, поведінкові та соціально-контекстуальні компоненти. 3. Описати методологічні засади та інструментарій емпіричного вивчення посттравматичної симптоматики, тривожності та копінг-стратегій у ветеранів війни. 4. Провести емпіричне дослідження рівня посттравматичної симптоматики, ситуативної та особистісної тривожності та особливостей копінг-стратегій у вибірці ветеранів війни. 5. Виявити та проаналізувати кореляційні взаємозв’язки між показниками посттравматичної симптоматики, тривожності та копінг-стратегій як інтегральними параметрами адаптаційного процесу. 6. На основі отриманих результатів обґрунтувати психологічні шляхи, умови та практичні рекомендації щодо підвищення ефективності адаптації ветеранів війни до цивільного життя. Практичне значення дослідження полягає у тому, що отримані результати дають змогу уточнити діагностичні критерії оцінки рівня посттравматичної симптоматики, тривожності та копінг-стратегій ветеранів війни, виокремити групи підвищеного ризику психологічної дезадаптації та слугують емпірично обґрунтованою основою для розроблення цільових програм психодіагностики, корекційно-розвивальних і психопрофілактичних заходів. Запропоновані підходи можуть бути використані у практичній діяльності психологічних служб, реабілітаційних центрів та ветеранських організацій для підвищення ефективності психологічної підтримки та оптимізації післявоєнної адаптації ветеранів до цивільного життя.

The object of the study is the psychological adaptation of war veterans to civilian life. The subject of the study is the relationship between post-traumatic symptomatology, state and trait anxiety, and coping strategies within the structure of psychological adaptation of war veterans. The aim of the study is to examine the theoretical foundations and conduct an empirical analysis of the psychological factors of post-war adaptation of war veterans; to identify the nature of the relationships between post-traumatic symptoms, anxiety, and coping strategies; and, on this basis, to outline directions for psychological support aimed at optimizing veterans’ adaptive potential in the civilian environment. The main objectives of the study are: 1. To conduct a theoretical analysis of contemporary approaches to understanding psychological adaptation, social adaptation, and resocialization of war veterans. 2. To reveal the polystructural, system-determined nature of post-war adaptation of veterans by identifying its key cognitive, emotional, behavioral, and socio-contextual components. 3. To describe the methodological framework and tools for the empirical assessment of post-traumatic symptomatology, anxiety, and coping strategies among war veterans. 4. To carry out an empirical study of the levels of post-traumatic symptoms, state and trait anxiety, and coping strategies in a sample of war veterans. 5. To identify and analyze the correlational relationships between post-traumatic symptoms, anxiety, and coping strategies as integral parameters of the adaptation process. 6. Based on the findings, to substantiate psychological approaches, conditions, and practical recommendations for enhancing the effectiveness of war veterans’ adaptation to civilian life. The practical significance of the study lies in the fact that its results make it possible to refine diagnostic criteria for assessing the levels of post-traumatic symptomatology, anxiety, and coping strategies among war veterans, to identify high-risk groups for psychological maladaptation, and to provide an empirically grounded basis for the development of targeted programs of psychodiagnostics, corrective-developmental, and psychoprophylactic interventions. The proposed approaches can be applied in the practice of psychological services, rehabilitation centers, and veteran organizations to improve the effectiveness of psychological support and optimize the post-war adaptation of veterans to civilian life.
Керівник: Остополець Ірина Юріївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; ветерани війни; психологічна адаптація; посттравматичний стресовий розлад; тривожність; копінг-стратегії; психологічна допомога; ресоціалізація; war veterans; psychological adaptation; post-traumatic stress disorder; anxiety; coping strategies; psychological support; resocialization