Система інформаційної безпеки Ізраїлю: досвід для України - Гончаренко, Владислав Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена визначенню особливості організації та функціонування системи інформаційної безпеки Ізраїлю, а також можливостей адаптації ізраїльського досвіду для удосконалення національної системи інформаційної безпеки України. Об’єкт дослідження – система забезпечення інформаційної безпеки держави. Предмет дослідження – система функціонування інформаційної безпеки Ізраїлю та виявлення досвіду її діяльності щодо імплементації в Україні. У першому розділі розглянуто еволюцію поняття «інформаційної безпеки» у сучасних міжнародних відносинах та основні підходи до формування міжнародної системи її забезпечення; визначено теоретичні засади та ключові моделі розбудови національних систем інформаційної безпеки У другому розділі розкрито інституційну та нормативно-правову складові системи інформаційної безпеки Ізраїлю. У третьому розділі виявлено практичні кейси функціонування системи інформаційної безпеки Ізраїлю, зокрема механізми нормативно-правового регулювання, міжвідомчої координації та державно-приватного партнерства; встановлено специфіку моделей Ізраїлю та України у сфері інформаційної безпеки, сучасний стан і ключові проблеми української системи та виявити напрями імплементації ізраїльського досвіду.

The master's qualification work is devoted to determining the peculiarities of the organization and functioning of the Israeli information security system, as well as the possibilities of adapting the Israeli experience to improve the national information security system of Ukraine. The object of the study is the system of ensuring the state's information security. The subject of the study is the system of functioning of Israel's information security and identifying the experience of its implementation in Ukraine. The first section considers the evolution of the concept of «information security» in modern international relations and the main approaches to the formation of an international system of its provision; the theoretical principles and key models of the development of national information security systems are determined. The second section reveals the institutional and regulatory components of the Israeli information security system. The third section identifies practical cases of the functioning of the Israeli information security system, in particular the mechanisms of regulatory and legal regulation, interagency coordination and public-private partnership; identifies the specifics of the Israeli and Ukrainian models in the field of information security, the current state and key problems of the Ukrainian system and identifies areas for implementing Israeli experience.
Israel's Information Security System: Experience for Ukraine
Керівник роботи: Пересипкіна Ірина Валентинівна, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; інформаційна безпека; кібербезпека Ізраїлю; національна кіберстратегія; Національне кіберуправління Ізраїлю; модель багаторівневого захисту; військово-цифрова доктрина; information security; national cyber strategy; Israeli cybersecurity; Israeli National Cyber Directorate; multi-level protection model; military digital doctrine