Оцінки ризику для здоров’я населення від впливу забруднення ґрунтів важкими металами (на прикладі м. Обухів) - Коваль, Федір Федорович; Koval, Fedir Fedorovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Актуальність дослідження: проблема забруднення ґрунту важкими металами, які чинять негативний вплив на здоров’я людей та навколишнє середовище. Для боротьби з високим вмістом важких металів є впровадження необхідних дій для зменшення впливу джерел антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Завдання дослідження полягало у визначені концентрації важких металів у ґрунті та розрахунок їх по методиці оцінки ризику для здоров’я населення від надходження важких металів з джерел антропогенного навантаження у ґрунті. Методи. У роботі застосовано метод визначення рівня небезпеки забруднення ґрунтів важкими металами для здоров’я населення. Результати. У роботі визначено концентрації важких металів досліджуваної території, розраховано ризик для здоров’я населення, що надходить від них.

Relevance of the research: the problem of soil contamination with heavy metals that have a negative impact on human health and the environment. To combat the high content of heavy metals, it is necessary to implement the necessary actions to reduce the impact of sources of anthropogenic load on the environment. The task of the study was to determine the concentration of heavy metals in the soil and calculate them using the method of assessing the risk to public health from the inflow of heavy metals from sources of anthropogenic load in the soil. Methods. The method of determining the level of danger of soil contamination with heavy metals for public health is used in the work. The results. The work determined the concentration of heavy metals in the studied territory, calculated the risk to the health of the population arising from them.
Risk assessments for the health of the population from influence of soil pollution with heavy metals (on the example of m. Obuhiv)
Керівник: Ричак Наталія Львівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри екології та менеджменту довкілля ННІ екології
Keywords: метод оцінки ризику; ГДК; важкі метали; атомно-абсорбційна спекторометрія; risk assessment method; GDC; heavy metals; atomic absorption spectrometry; NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Terrestrial ecology