Вплив компонентів «Я-концепції» на формування розладів харчової поведінки у дорослих - Пашкова, Анастасія Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є компоненти Я-концепції у питаннях розладів харчової поведінки. Предметом дослідження виступає вплив компонентів Я-концепції на формування та розвиток харчових розладів. Метою дослідження є виявлення взаємозв'язку між компонентами Я-концепції та причинами формування розладів харчової поведінки у дорослих. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання: здійснити аналіз науково-психологічних підходів щодо вивчення проблеми розладів харчової поведінки; визначити та обґрунтувати основні компоненти Я-концепції, з’ясувати характер їх впливу на формування самооцінки; емпірично дослідити взаємозв’язок між компонентами Я-концепції та рівнем ризику харчових розладів у дорослих; розробити методичні рекомендації щодо створення психокорекційної програми для дорослих з розладами харчової поведінки. Практична значущість дослідження полягає у виявленні зв’язку між формуванням розладів харчової поведінки та сприйняттям людиною себе через когнітивний, оцінний та поведінковий компоненти Я-концепції, а також у висвітленні відмінностей у самосприйнятті відповідно до трьох аспектів: «Я-реальне», «Я-соціальне» та «Я-ідеальне». Результати проведеного дослідження можуть бути використані для створення практичних рекомендацій щодо запобігання спотворенню уявлень людини про себе. Виявлення передумов формування харчових розладів надасть можливість розробити профілактичні рекомендації та способи усунення їх першопричин.

Object of the study: Components of the self-concept in the context of eating disorders. Subject of the study: The influence of the components of the self-concept on the formation and development of eating disorders. Purpose of the study: To identify the relationship between the components of the self-concept and the causes of the development of eating disorders in adults. The main objectives of the study are: to analyze scientific and psychological approaches to the study of eating disorders; to identify and substantiate the main components of the self-concept and clarify the nature of their influence on the formation of self-esteem; to empirically investigate the relationship between the components of the self-concept and the level of risk of eating disorders in adults; and to develop methodological recommendations for creating a psychocorrectional program for adults with eating disorders. The practical significance of the study lies in identifying the connection between the formation of eating disorders and an individual’s self-perception through the cognitive, evaluative, and behavioral components of the self-concept, as well as highlighting differences in self-perception according to three aspects: the “Real Self,” the “Social Self,” and the “Ideal Self.” The findings of the study may serve as a basis for developing practical recommendations aimed at preventing distortions in self-perception. Identifying the prerequisites for the development of eating disorders will make it possible to formulate preventive recommendations and methods for eliminating their underlying causes.
Керівник: Харцій Олена Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; розлади харчової поведінки; нервова анорексія; нервова булімія; компульсивне переїдання; Я-концепція; Я-реальне; Я-ідеальне; Я-соціальне; самосприйняття; самооцінка; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; compulsive overeating; self-concept; real self; ideal self; social self; self perception; self-esteem