Поселенська структура Більського археологічного комплексу - Пономаренко, Михайло Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота присвячена комплексній характеристиці системи неукріплених поселень, які функціонували у найближчій окрузі Більського городища за скіфських часів. Дослідження базується на узагальненому аналізі наукових звітів та праць, що охоплюють період від початку XX століття до новітніх розвідок, надаючи повну інформацію про всі проведені археологічні розвідки та розкопки в регіоні. Особлива наукова цінність дослідження посилюється необхідністю застосування новітніх технологій, зокрема LiDAR-сканування. Завдяки LiDAR можливе виявлення раніше не зафіксованих або стертих часом об’єктів, що є принципово важливим для уточнення меж поселенської мережі та створення високоточної цифрової моделі рельєфу. Цей технологічний підхід забезпечує якісно новий рівень просторового аналізу, дозволяючи історикам і археологам перейти від фрагментарного вивчення до системного моделювання Більського комплексу як інтегрованого соціально-територіального організму скіфської доби.

Master's thesis is dedicated to the complex characterization of the system of unfortified settlements that functioned in the immediate vicinity (okruga) of the Bilsk Hillfort during the Scythian period. The research is based on a generalized analysis of scholarly reports and works, spanning the period from the beginning of the 20th century to the latest explorations, providing comprehensive information on all archaeological surveys and excavations conducted in the region. 245 The special scholarly value of the research is enhanced by the necessity of applying cutting-edge technologies, particularly LiDAR scanning. Thanks to LiDAR, it is possible to detect objects previously unrecorded or erased by time, which is fundamentally important for clarifying the boundaries of the settlement network and creating a high-precision digital elevation model (DEM). This technological approach ensures a qualitatively new level of spatial analysis, allowing historians and archaeologists to shift from fragmentary studies to the systemic modeling of the Bilsk complex as an integrated socio-territorial organism of the Scythian Age.
Керівник роботи: Скирда Валерій Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects::Archaeology; археологічний комплекс; скіфська доба; функціональна структура; LiDAR дослідження; Більське городище; неукріплені поселення; Bilsk Hillfort; unfortified settlements; archaeological complex; Scythian period; functional structure; LiDAR research