Виживання як філософська категорія - Чхеайло, А.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті визначається статус поняття «виживання» як філософської категорії. З цією метою категорія «виживання» співвідноситься, з одного боку, з близькими за змістом категоріями - життя, виживаність, а, з іншого боку, з протилежними категоріями – смерть, загибель. Під «виживанням» розуміємо стратегію життя; динамічний принцип існування; комплекс дій, спрямований на збереження та перетворення життя. В роботі розглядаються два види виживання: біологічне та соціальне; пропонуються типи виживання як стратегії життя. В статье делается попытка дать определение понятию «выживание» как философской категории. С этой целью категория «выживание» соотносится, с одной стороны, с близкими по смыслу категориями - жизнь, выживаемость, а, с другой стороны, с противоположными категориями – смерть, гибель. Под «выживанием» понимаем стратегию жизни; динамический процесс существования; комплекс действий, направленный на сохранение и преобразование жизни. В работе рассматривается два вида выживания: биологическое и социальное; предлагаются типы выживания как стратегии жизни. In the article it is attempted to define the notion of “survival” as a philosophical category. To this end, the category of "survival" correlates with similar meaning categories like life, survival, opposite categories - death, death. Under the "survival" we have understood the strategy of life, the dynamic principle of the existence, a set of actions aimed at the preservation and conversion of life. In the paper two types of survival have been considered: biological and social; the types of survival as a strategy of life are offered.
Keywords: survival; philosophical category; sociocultural factor; life; death; dynamics of survival; strategy of life; виживання; філософська категорія; соціокультурний фактор; життя; смерть; динаміка виживання; стратегія життя